Foto van kapotgeschoten Rhenen eerste Utrechtse inzending voor oorlogsfotocampagne

© Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum
PROVINCIE UTRECHT - Drie jonge meisjes staan achter een kinderwagen in een straat vol kapotgeschoten huizen in Rhenen. Achter hen staat een man, keurig in pak, met gebogen hoofd voor een geruïneerd gebouw. Dat is het beeld dat Commissaris van de Koning Hans Oosters uitkoos als eerste Utrechtse inzending voor de landelijke campagne 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's'.
De Commissaris van de Koning trapte met het uitkiezen van de zwart-wit foto de zoektocht af naar de 50 meest aansprekende Tweede Wereldoorlog-foto's uit de provincie Utrecht. Uiteindelijk worden 25 hiervan opgestuurd naar de nationale eindronde. Uit de selecties van de provincies en de voormalige koloniën kiest een forum 100 foto's die de oorlog het meest inleefbaar maken.
Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door.
Hans Oosters, Commissaris van de Koning

WAANZIN

De zwart-wit foto van de meisjes in Rhenen, gemaakt door fotograaf Cas Oorthuys, sprak de Commissaris van de Koning erg aan: "Deze foto uit 1940 illustreert voor mij de waanzin van de oorlog en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door."
De komende maanden gaat de zoektocht naar de andere 49 oorlogsfoto's die namens Utrecht worden ingezonden door. Er wordt gezocht in de collecties van lokale museau en archieven. Maar ook wordt het publiek opgeroepen om de zolder uit te spitten. Vooral onbekende foto's van het dagelijkse leven zijn interessant, aldus Roos Keijser van het Utrechts Archief: "De beelden van meisjes met vlaggetjes bij de bevrijding kennen we wel. Juist foto's van de normale dingen, van het leven dat doorging, zijn interessant."
Zelf een foto insturen? Meer informatie hierover vind je op de website in100fotos.nl/utrecht.
Foto van Rhenen eerste Utrechtse inzending oorlogsfotocampagne

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.