Vragen blijven over vertrek wethouder Stichtse Vecht: ''Het is knokken geweest''

© Gemeente Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - De gisteren in Stichtse Vecht opgestapte wethouder Linda van Dort wil nog niets zeggen over haar beweegredenen. Aan RTV Utrecht laat ze wel weten dat het goed met haar gaat en dat ze niet is afgeknapt op de politiek als zodanig.
"Het was een heftige avond, dat wel'', zegt Van Dort de ochtend na haar vertrek. ''Ik heb een helder besluit vanuit principe en kracht genomen, maar dat is niet makkelijk."
Over de reden van haar vertrek wil de GroenLinks-wethouder niets kwijt. "Ik heb daar zo mijn motivering voor", is alles wat ze erover zegt. Van Dort verwacht niet dat ze in de toekomst terug zal komen op haar stilzwijgen, maar dit zou nog kunnen veranderen.
De vertrokken wethouder kan zich voorstellen dat de kiezers van Groen Links met vragen zitten. ''Maar ik heb er vertrouwen in dat ze mij vertrouwen in de keuzes die ik maak. Bovendien wordt gewerkt aan een goede opvolger.''
Van Dort gaat nu ''eerst eens uitdeuken". "Het was een heel proces dat hieraan vooraf is gegaan, dus ik neem nu eerst rust en dan ga ik de toekomst beschouwen." Dat die toekomst in de politiek ligt, is een mogelijkheid. "Als er een mooie positie voorbij komt ga ik absoluut praten met eventuele betrokkenen. Het is namelijk niet zo dat ik teleurgesteld ben in de politiek."

FRACTIELEIDER

Ook GroenLinks-fractieleider in Stichtse Vecht Albert Gemke wil niet al te veel loslaten over het vertrek. De zaak wordt in kleine kring besproken en de partij respecteert dat Van Dort zich niet vrij voelt om er iets over te vertellen, zegt Gemke tegen RTV Utrecht.
Van Dort maakte haar aftreden gisteren bekend. De fractieleider zegt dat hij al eerder, ''recentelijk'', op de hoogte is gebracht. Hij heeft ''geen vraagtekens'' bij de beslissing van de wethouder.
In een verklaring op de website bedankt GroenLinks Van Dort voor haar werk en somt de partij haar verdiensten op. Genoemd worden onder meer de realisatie van extra zorgwoningen, de aanpak van huurfraude in Vreeland en een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur, trajectcontrole en geluidswering op de N230.

INTEGRITEITSONDERZOEK

Fractieleider Gemke laat wel doorschemeren dat het voor de wethouder niet altijd makkelijk is geweest om deze zaken erdoor te krijgen. ''Het is knokken geweest en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.''
Mogelijk heeft meegespeeld dat oppositiepartij Lokaal Liberaal onlangs aandrong op een integriteitsonderzoek naar Van Dort. Ze zou vanwege haar eigen woonsituatie niet neutraal zijn bij de beoordeling van bouwplannen. ''Dat was natuurlijk geen prettige periode'', zegt Gemke. ''Een integriteitsonderzoek aan je broek krijgen alleen omdat je gaat verhuizen komt hard aan.''
GroenLinks denkt in de loop van de dag of morgen al een opvolger aan te kunnen wijzen, zegt Gemke. De fractie heeft al een kandidaat naar voren geschoven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.