Snelheid voor langere tijd omlaag, op deze wegen gaat heel wat veranderen

PROVINCIE UTRECHT - Premier Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen overdag naar 100 kilometer per uur een "rotmaatregel" die nodig is om te voorkomen dat Nederland op slot gaat. Vanmorgen heeft het kabinet de stikstofplannen gepresenteerd. Op plekken waar nu nog 130 gereden mag worden, mag voortaan alleen tussen 19.00 en 6.00 uur harder gereden worden.
Voor automobilisten die veel rond de stad Utrecht rijden valt de impact van de maatregel mee, als je naar de huidige snelheden kijkt. Hier moet op veel plekken nu ook al 100 gereden worden. Buiten de stad is dat anders. Op grote stukken van de snelwegen A2, A12, A27 en A28 mag je het gaspedaal verder intrappen. Daar zullen automobilisten hun rijgedrag dus moeten aanpassen.
Dit is de huidige situatie in de provincie, straks is de maximumsnelheid op al deze wegen 100
Dit is de huidige situatie in de provincie, straks is de maximumsnelheid op al deze wegen 100 © RTV Utrecht

VOOR LANGERE TIJD

Wanneer de maatregel ingaat is nog niet bekend, maar het kabinet wil de snelheid zo snel mogelijk aanpassen. Ook is het waarschijnlijk voor langere tijd meldt Rutte. "Ik kan er geen harde belofte over doen. Laten we niet de indruk wekken dat we over een jaar weer 130 kunnen rijden."
De gemeente De Ronde Venen reageerde gisteren op het uitgelekte nieuws dat de snelheid naar beneden gaat. Wethouder Hagen is blij: " "Wij maken ons al heel lang sterk voor een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de A2. De snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur is voor De Ronde Venen altijd onbegrijpelijk geweest, vanwege de nadelen voor gezondheid, natuur en klimaat. We zijn blij dat Den Haag dat nu ook inziet."

SPECIAAL VEEVOER

Ook boeren in de regio zullen met veel interesse geluisterd hebben naar de kabinetsplannen. Minister Schouten kondigde aan dat één van de maatregelen het verlagen van ammoniak uit veevoer is, bijvoorbeeld door een speciaal veevoer te gebruiken die de uitstoot vermindert.
Door enzymen toe te voegen aan voer kan de vertering verbeteren is het idee. Boer Sander van Vliet uit Oudewater denkt dat het effect van deze maatregel nihil is omdat de meeste boeren al goed op voeding letten. "Het is vooral gras en eiwitten die de koe ingaan en we zijn al bezig om energie en eiwitten in evenwicht te houden. We zijn er al jaren mee bezig om er maar genoeg melk uit te halen en zo min mogelijk zeg maar in de stront te krijgen."

OP DE POF

Premier Rutte noemt het probleem tijdens de persconferentie "ingewikkeld en veelomvattend, maar het is nodig. Niemand wil dat banen verloren gaan en dat Nederland op slot gaat. Er is veel behoefte aan woningen en nieuwe wegen. We kunnen niet meer op de pof leven van de natuur."
Het gaat volgens de minister-president om een eerste stap. In december verwacht het kabinet met nog meer maatregelen naar buiten te komen. "Ik verwacht dat deze problematiek ons ook de komende tijd zal blijven bezighouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.