Westbroek en de schimmelfabriek

Henk op bezoek bij 'the Funghi Factory'
Henk op bezoek bij 'the Funghi Factory' © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het gros van de mensen uit onze provincie begint de dag met ... een bakkie koffie. We drinken met z'n allen zóveel van dat zwarte goud dat we per jaar 10 miljoen kilo koffiedrap produceren. Tien Miljoen! En dat met alleen ónze provincie. Die drap gooien we weg en wordt verbrand. Gek eigenlijk, want een groot deel van die koffiedrap bestaat uit water.

KOFFIEDIK

Nu heeft Henk zich laten vertellen dat er in Utrecht een bedrijf is dat die drap een nieuw leven geeft. De mensen van 'the Funghi Factory' op de Uithof redden iedere maand zo'n 700 kilo koffieprut om die te gebruiken als groeibodem voor paddenstoelen. Oesterzwammen in dit geval.
Henk ziet hoe oesterzwammen groeien
Henk ziet hoe oesterzwammen groeien © RTV Utrecht
Het koffiedik is dan als het ware de 'aarde' waarop de oesterzwammen groeien. Henk, horecaman en geboren lekkerbek, wordt steeds enthousiaster: "Dus met overgebleven koffiedik en wat oesterzwamzaad (dat noem je 'broed', red.), maak je gewoon kilo's níeuwe oesterzwammen?!" Het blijkt een beetje complexer, legt Erik de Vries van de Funghi Factory uit. Luchtvochtigheid, temperatuur en zuurstof moeten bijvoorbeeld goed beheerst worden. "Want als een oesterzwam te weinig zuurstof krijgt, wordt 'ie bijvoorbeeld héél lang", leert Erik ons.
Zo mooi kunnen oesterzwammen zijn
Zo mooi kunnen oesterzwammen zijn © RTV Utrecht

GEEN KOFFIESMAAK

Dat het koffiedik echt alleen de voedingsbodem is, bewijst de smaak. "Ik proef helemaal geen koffie, joh!" zegt Henk met zijn mond vol zelf googste zwammen. "De voedingsbodem van paddenstoelen proef je niet terug en dat is maar goed ook", legt Erik uit, "want andere paddenstoelen, zoals champiognons groeien op poep!"
De Utrechtse oesterzammen gaan voornamelijk naar de horeca die ze verwerkt in gerechten, maar ook verkoopt als kroketjes en bitterballen.
Uitzending westbroek: Een fabriek vol oesterzwammen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.