Eerste daling huizenprijzen sinds 1990

NIEUWEGEIN - De gemiddelde huizenprijs in Nederland is in het derde kwartaal voor het eerst in achttien jaar gedaald. Ook zijn er minder huizen verkocht.
In de regio Utrecht is sprake van een daling van 1,4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Gemiddeld ging een Nederlandse woning het afgelopen kwartaal voor 248.000 euro van de hand, een daling van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde met 13 procent tot nog geen 32.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
De NVM verwacht de eerder geprognoticeerde prijsstijging van 2 procent voor 2008 naar beneden te moeten bijstellen. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning met 1,9 procent, over de eerste negen maanden bedroeg de prijsstijging 1,6 procent.
Reden voor paniek is er is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker niet. "Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen."
Wel doet de NVM doet een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. "Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien", aldus Hukker. Daar is volgens hem geen enkele reden toe. "De werkloosheid is historisch laag, de staatsschuld evenzo en de rente is nog steeds relatief laag."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.