OM eist celstraf voor doorrijder Renswoude

© ASmedia
RENSWOUDE - Een automobilist uit Scherpenzeel die begin dit jaar doorreed na een fatale aanrijding op een zebrapad in Renswoude, hangt een gevangenisstraf en een lange rijontzegging boven het hoofd. Bij het ongeluk op zondag 10 februari raakte een 76-jarige vrouw uit Renswoude dodelijk gewond. Zij had botbreuken in haar hele lichaam en hersenletsel, waaraan zij anderhalve week na het ongeluk overleed.
Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank in Utrecht 15 maanden celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarbovenop vroeg de officier van justitie om een rijverbod van 4 jaar en moet hij zich onder toezicht van de reclassering laten behandelen voor alcoholverslaving. Hij is eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en zou een voorwaardelijke straf moeten uitvoeren, een ontzegging van de rijbevoegdheid van 199 dagen.
In de rechtszaal wilde de 26-jarige R. van den B. niets zeggen over de toedracht van het ongeluk en zijn eigen gedrag voor en na het fatale moment. Op advies van zijn advocaat verwees hij naar zijn eerdere verklaringen bij de politie en deed er verder het zwijgen toe, ook nadat de rechters en de officier hem duidelijk maakten dat dit erg pijnlijk was voor de nabestaanden.

ONDER INVLOED

Het was donker en het regende toen de 26-jarige R. van den B. door de Dorpstraat in Renswoude reed. Hij had die middag met vrienden in een kroeg in Veenendaal gezeten. Volgens de barkeeper was er flink wat bier gedronken: zeker 10 of 11 flesjes per persoon. Het OM had daarvoor echter geen hard bewijs. De verdachte zei zelf dat hij niet veel had gedronken, omdat hij de BOB was: 3 tot 5 flesjes, verspreid over een aantal uren.
Volgens veel getuigen toeterde de bestuurder ongeduldig toen hij tegen acht uur 's avonds bij een zebrapad in Renswoude moest wachten op een overstekend gezin. Daarna gaf hij meteen gas en reed zonder te remmen een tweede zebrapad op, waar net een 76-jarige vrouw overstak. Zij werd zo hard geraakt dat ze door de lucht vloog en meters verderop op straat belandde. De autoruit was zo beschadigd dat er niet meer doorheen te kijken viel. De bril van het slachtoffer werd later onder de bestuurdersstoel teruggevonden.
Uit onderzoek viel niet meer precies te achterhalen hoe hard de bestuurder reed op het moment van het ongeluk. Dat lijkt rond de toegestane 50 kilometer per uur te zijn geweest. Maar volgens het OM heeft de man zijn snelheid en rijgedrag in ieder geval niet aangepast aan het slechte weer en de vele mensen op straat, die net uit de kerk kwamen.
Waar was jij, met je medepassagiers? Waar waren jullie? Jullie hadden daar na het ongeluk moeten staan!
Dochter slachtoffer aanrijding op zebrapad

DOORRIJDEN

De bestuurder reed na de aanrijding vrijwel direct door. Dat zeggen ook de twee vrienden die dronken in de auto zaten, een op de achterbank en een voorin de auto. Ze schrokken wakker van de klap, maar probeerden B. niet laten stoppen en omkeren om hulp te bieden. Volgens de verdachte wist hij niet of hij een mens had geraakt of een paaltje en zou hij dat de volgende dag pas op social media hebben gezien. Maar daar gelooft het OM niets van.
Na het ongeluk reed de Scherpenzeler niet naar huis, maar naar het transportbedrijf waar hij werkt. Daar verborg hij zijn auto en sliep hij in een vrachtwagencabine. Op zijn telefoon zocht R. die nacht naar een handel in oud ijzer; alcohol in bloed; camera's in de Dorpstraat en de straf voor doorrijden na een ongeval. Zijn auto liet hij later door een opkoper naar een sloperij brengen, maar daar kwam de politie op tijd achter.
De verdachte meldde zich pas drie weken na het ongeluk op het politiebureau, na een getuigenoproep bij RTV Utrecht. Het slachtoffer was toen al overleden. De twee vrienden van B. werden daarna als medeverdachten op het politiebureau geroepen. Om bewijs te vergaren werden hun telefoons afgetapt. Volgens het OM probeerden ze om hun verklaringen over het ongeluk op elkaar af te stemmen.

TE LAAT VOOR SPIJT

Een dochter van de overleden vrouw vertelde hoe zij haar moeder kort na het ongeluk op straat zag liggen en dat haar zieke vader het nu zonder de zorg van zijn vrouw moet doen. De verdachte reageerde nauwelijks op het emotionele verhaal. De familie verwijt hem en zijn vrienden dat ze dronken in de auto stapten; na het ongeluk doorreden en zich niet de volgende dag bij de politie meldden. Voor spijt vindt de familie het te laat. De verdachte woont bij de dochter om de hoek. Zij wil dat hij zijn huis verkoopt en uit Scherpenzeel vertrekt.

ONSCHULDIG

De advocaat van de verdachte wees in zijn pleidooi vrijwel alle verdenkingen van de hand. Dat zijn cliënt gedronken had, zou niet te bewijzen zijn. Verder reed B. volgens hem juist oplettend en niet te hard en was er slechts sprake van een moment van onachtzaamheid. Het doorrijden noemde de advocaat "niet chique maar een menselijke reactie." Het fatale ongeluk zou vooral zijn veroorzaakt door de gevaarlijke verkeerssituatie in de Dorpstraat en daarvoor is de gemeente volgens de advocaat verantwoordelijk.
Na het ongeluk laaide in Renswoude de discussie op over onveilige situaties op de doorgaande provinciale weg N224, waar de Dorpstraat onderdeel van is. Vroeger waren de zebrapaden beveiligd met verkeerslichten met drukknop. Nadat die waren weggehaald, zouden er meerdere ongelukken en bijna-ongelukken zijn gebeurd. De provincie wil de oversteekplaatsen in Renswoude komend voorjaar voorzien van knipperlichten. Intussen zijn er al waarschuwingsborden geplaatst.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de Scherpenzeelse automobilist: op donderdag 28 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.