RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"Conclusie dat Uithoflijn miljoenen meer gaat kosten is te voorbarig"

1/2
UTRECHT - Het is helemaal nog niet gezegd dat de Uithoflijn nog eens tientallen miljoenen meer gaat kosten dan begroot. Dat zegt gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) naar aanleiding van beweringen van PVV-Statenlid Renť Dercksen. Die maakte vandaag bekend dat het onderhoud van het spoor, vervanging van de bovenleiding en reparatie van haltes tot bijna 40 miljoen euro duurder kunnen uitpakken dan begroot.

Dercksen beroept zich op een document dat hij anoniem in de bus kreeg. Daarin staat een gedetailleerde inventarisatie van de extra kosten voor de beruchte tramlijn. Volgens gedeputeerde Schaddelee is het veel te prematuur om aan dat document nu al conclusies te verbinden.

CONTEXT

"Het is een ambtelijke inventarisatielijst. Er is letterlijk iemand op een klapstoeltje gaan zitten die de kosten op een rij heeft gezet die we zouden kunnen gaan hebben qua beheer en onderhoud. Maar een deel valt misschien wel onder de garantie of het project. Dus het is echt 'rijp en groen' bij elkaar. Daar heeft iemand een streep onder gezet en daar komt een bedrag uit. Als dat het dan is dan zou dat heel erg zijn, maar we hebben geen idee ůf dat het bedrag is, want de context ontbreekt."

De tekst gaat verder onder de foto.

 Gedeputeerde Arne Schaddelee Gedeputeerde Arne Schaddelee | Foto: Provincie Utrecht

De gedeputeerde zegt daarom dat een debat over de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen zinloos is. "We gaan pas volgend jaar inzicht geven in wat de exploitatie van de Uithoflijn daadwerkelijk gaat kosten. We moeten daar zorgvuldig in zijn, alles goed op een rijtje zetten. Tot die tijd heeft het helemaal geen zin om op basis van de informatie die er nķ ligt in debat te gaan. Dit is gewoon te prematuur, hier kunnen we niks mee."

De Uithoflijn heeft al langer te maken met financiŽle tegenvallers. Vorig jaar werd bekend dat de tramlijn 84 miljoen euro meer zal gaan kosten dan begroot. Daarmee kost de lijn die het Science Park met Utrecht Centraal moet verbinden bijna een half miljard.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht