Zorglocaties Montfoort sluiten: 'Als het hier dicht gaat, ga ik op de grond zitten'

© RTV Utrecht
MONTFOORT - "Kleuren. Dat doe ik het liefste. Omdat ik er rustig van word", lacht Hennie Vuister. De 84-jarige komt graag bij de Vlinderhof. "Vier dagen per week, het is mijn tweede thuis. De vrijwilligers zijn ook zo lief."
Van die vrijwilligers moet de dagbesteding het hebben. Het gaat financieel namelijk helemaal niet goed. Dat is al zo sinds de oprichting zo'n jaar of 10 geleden. De Vlinderhof zit in hetzelfde hoekje als de Bloesemhof, waar een klein groepje mensen woont met dementie. Voor de Bloesemhof geldt hetzelfde, dus ook die locatie moet dicht. Beiden vallen onder zorginstelling De Rijnhoven.

ANDERE OMGEVING

Toen de bewoners te horen kregen dat het doek valt, hakte dat er flink in. "Mijn moeder heeft niet geslapen. Het was zo erg dat ze er ziek van werd en de dokter moest langskomen", vertelt Anneke Derks. De dochter van Hennie moet er niet aan denken dat haar moeder straks op een andere plek moet gaan wonen. Nu kan ze nog voor haar zorgen, de klein- en achterkleinkinderen langsbrengen en ga zo maar door. "Mijn moeder heeft vroeger ook in Montfoort gewoond dus dit is een bekende omgeving. Af en toe verdwaalt ze, maar dat komt altijd weer goed. Hoe zou dat op een andere plek gaan waar mijn moeder niets kent?"
Hennie blijft er ogenschijnlijk nuchter onder. Ze heeft een vorm van dementie, die zich vooral uit in gedrag. De oudere dame heeft het hart op de tong en houdt van een lolletje. Maar vertrekken? "Dat mag absoluut niet. Er zit daar iemand die is 94", wijst Hennie. "Die hoort er ook bij. Wij horen bij elkaar en voor elkaar."

ERNSTIG

Wat de situatie extra wrang maakt is dat de gemeenteraad van Montfoort niet door het college is geïnformeerd over de financiële situatie van De Rijnhoven. De partij Lokaal Montfoort heeft dit zo hoog opgenomen dat er een motie van wantrouwen is ingediend tegen verantwoordelijk wethouder Jocko Rensen. "Het college weet al een jaar hoe erg het is. Nu kunnen we bijna niets meer doen om de situatie op te lossen", zegt fractievoorzitter Rob Jonkers. De wethouder zegt tegen RTV Utrecht niet op de hoogte te zijn geweest van de op handen zijnde sluiting. "Maar hij wist wel degelijk hoe de situatie zat op financieel gebied en daarvan had hij ons op de hoogte moeten stellen als wethouder sociaal domein", aldus Jonkers.
Wie een kijkje komt nemen bij de Vlinderhof en de Bloesemhof ziet daar vooral hardwerkende vrijwilligers die zich inspannen en er het beste van proberen te maken. Maar ze zijn met te weinig. De vaste krachten nemen ontslag en er komt ingehuurd personeel voor terug. Dat jaagt de kosten alleen nog maar meer omhoog. Het lijkt erop dat de sluiting van beide locaties niet tegen te houden is. Dat bevestigt Trudy Prins, de directrice van De Rijnhoven ook aan RTV Utrecht. Wel is zij in gesprek met lokale politieke partijen om te kijken of er nog mogelijkheden zijn.
Inmiddels is er een actiegroep opgericht die wil opkomen voor de ouderen in Montfoort. Anneke hoort daar ook bij. Ze is niet van plan zich erbij neer te leggen. Net als haar moeder Hennie. "Als het hier dicht gaat, ga ik op de grond zitten."
Zorglocaties van De Rijnhoven in Montfoort sluiten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.