RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sjors Fröhlich geïnstalleerd als burgemeester

VIJFHEERENLANDEN - Sjors Fröhlich is zojuist geïnstalleerd als burgemeester van Vijfheerenlanden. "Het is een geweldige dag", zegt hij in zijn eerste toespraak als burgemeester. Fröhlich geeft aan een 'toegankelijke burgemeester' te willen zijn. "U kunt ons vertrouwen", verzekert hij zijn inwoners.

Fröhlich is de eerste kroonbenoemde burgemeester van Vijfheerenlanden. Hij neemt het stokje over van waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker. Met zijn aanstelling is het traject van de fusiegemeente officieel ten einde. "Ik zou het geweldig vinden als inwoners straks trots zijn op hun gemeente. Daar gaan we hard aan werken", aldus Fröhlich.

DJ ALS BURGEMEESTER
Sprekers benadrukken tijdens de installatie dat Fröhlich 'de juiste man op de juiste plaats' is, ook al heeft hij geen ervaring in het openbaar bestuur. "Een dj als burgemeester?!", kreeg Joop van Montfoort, voorzitter van de vertrouwenscommissie, de laatse weken regelmatig te horen.

Maar volgens Van Montfoort is Fröhlich 'een burgemeester met een sterk karakter, oog voor de omgeving en een goede dosis humor'. "Bovendien weet heel Nederland in één klap waar het mooie Vijfheerenlanden ligt", zegt Van Montfoort, doelend op de landelijke media-aandacht voor de aanstelling van Fröhlich.

Ook de Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters heeft vertrouwen in het burgemeesterschap van Fröhlich. Hij noemt hem een 'betrokken bestuurder'. Fröhlich bracht zijn jeugd door in Meerkerk en woont zo'n 20 jaar in Schoonrewoerd. "U kent de gemeente op uw duimpje", zegt hij tegen Fröhlich.


FUSIEGEVOELENS
Oosters vervolgt: "U kent daardoor ook de fusiegevoelens - met hier en daar wat buikpijn." Vijfheerenlanden ontstond op 1 januari dit jaar, toen Vianen, Leerdam en Zederik samengingen. De gemeente bestaat nu uit zeer uiteenlopende plaatsen, van plattelandsdorpen tot steden. Zij moeten één geheel gaan vormen, al mag de rivaliteit tussen bijvoorbeeld Meerkerk en Ameide wat Fröhlich betreft 'gewoon blijven'.

Vijfheerenlanden hoopt met Fröhlich een goede burgemeester binnen te halen, vooral op het gebied van communicatie. "Communicatie is een kerncompetentie voor een burgemeester, zeker als het gaat om crisisbeheersing", zegt bijvoorbeeld Oosters. "Met ervaring als presentator kan Fröhlich uitstekend inschatten hoe een boodschap overkomt. Dat moet de gemeente een gerust gevoel geven."

UITDAGINGEN
Fröhlich wacht grote uitdagingen. Net als veel andere gemeenten heeft Vijfheerenlanden te maken met een toenemende vraag naar woonruimte, onzekerheid over de energietransitie en stijging van de kosten in de jeugdzorg. Ook de bereikbaarheid van Vijfheerenlanden vraagt aandacht.

De kersverse burgemeester heeft zin om ermee aan de slag te gaan. "We zullen plezier maken en lachen tijdens de Paardenmarkt of andere mooie momenten", zegt hij tegen inwoners. "Maar de burgemeester is er ook als het even niet goed gaat. We zullen verdriet delen. Ik zal er voor u zijn." Fröhlich grapt: "Mijn figuurlijke schouder is breder dan u nu voor u ziet."

KENNISMAKEN
Vanavond om acht uur kunnen inwoners kennismaken met Fröhlich in het gemeentehuis van Meerkerk. Ook zijn vrouw en kinderen zijn aanwezig. Al zijn die laatsten niet bepaald onder de indruk van 'papa's nieuwe functie'. Frölicht vertelt: "Toen ik laatst een merkje uit mijn kleding moest halen en met de schaar rondliep, vroeg mijn zoon droogjes: heb je een lintje doorgeknipt, pap?!"

Met 'veel trots en nederigheid' begint Sjors Fröhlich aan zijn nieuwe klus: de radiocoryfee is vanaf nu burgemeester.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -