Universiteit Utrecht roept studenten terug uit Hongkong

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht adviseert studenten die op dit moment voor hun studie in Hongkong zijn, om terug te komen. De aanhoudende rellen en demonstraties in Hongkong zouden zich steeds meer verplaatsen naar de campussen.
De Utrechtse universiteit heeft drie partner universiteiten in Hongkong waar in totaal 18 studenten op dit moment studeren. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat zij niet gedwongen worden om te vertrekken, maar wel het advies krijgen om naar huis te komen. "In verband met de veiligheid."
"In eerste instantie was de situatie op de campussen redelijk rustig en waren de protesten meer in de binnenstad", zegt Maarten Post van de UU. "Maar we zien nu dat het zich meer verplaatst naar de campus." Er is daarom nu met alle studenten contact gezocht.
Waar mogelijk helpt de universiteit ze om naar huis te komen. Ook vergoedt de universiteit meerkosten die studenten maken, bijvoorbeeld als ze hun ticket moeten omboeken. "We vinden natuurlijk niet dat financiële overwegingen een reden moeten zijn om in een onveilige situatie te blijven."

MAANDENLANGE ONRUST

Het is al maanden onrustig in Hongkong. Er zijn geregeld demonstraties die begonnen uit onvrede over de invloed van de regering in Peking op Hongkong. Veel demonstranten zijn studenten, schrijft de NOS. Zij gebruiken de universiteiten als uitvalsbasis voor blokkades en gevechten met de politie. Vorige week kwam een 22-jarige Hongkongse student om het leven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.