RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Al een kwart eeuw bijzondere kunst bij Kijkoor in Eemnes

1/2
BAARN - Tijdens de nationale Kunstweek bezocht RTV Utrecht het jubilerende kunstcentrum Kijkoor in Eemnes. Daar wordt al 25 jaar getekend, geschilderd, geboetseerd, gezongen, gedanst en toneelgespeeld door mensen met een beperking.

"Het is ooit begonnen met deze tekening", legt artistiek begeleider Theo Linde uit. Hij wijst op een plaat die ooit gemaakt werd door Frank Bijl. "Getekend na een bezoek aan het Kröller-Müller Museum. Het is een bok met hoorns. Frank noemde die 'kijkoren'.

"Kijkoor staat voor: kijken naar kunst. Maar bij kunst hoort altijd een verhaal. Daar moet je naar luisteren. Nou dan heb je een kijkoor."

Linde vond de term zo mooi dat hij het kunstcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking ernaar vernoemde. Eerst was Kijkoor in Hilversum gevestigd en nu alweer jaren aan de Eikenlaan in Eemnes. Peep Arlar is een dagelijkse bezoeker en creatieveling die het centrum dagelijks bezoekt. "Ik teken graag, dat geeft me rust. Ik moet soms lachen om wat ik teken en dan denk ik: da's goed gelukt."

Regelmatig zijn er in Kijkoor exposities en uitvoeringen en ook wordt de gecreeërde kunst buiten het centrum getoond, in musea en galeries.

Artistiek begeleider Linde hoopt er nog eens 25 jaar aan vast te plakken. Want creatief bezig, kunst maken is van groot belang. "Op het moment dat je je kwaliteiten neer kunt zetten, dan bevestig je je eigen bestaansrecht. Dat is het belang van kunst, denk ik"

RTV Utrecht nam een kijkje bij kunstcentrum Kijkoor in Eemnes


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -