Plezier en bier op Smartlappenfestival Utrecht: condooms liggen klaar bij de deur

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Utrechters kunnen het hele weekend hun zangkunsten met bloed, zweet en tranen laten zien. Het Smartlappenfestival begint en dat betekent: feesten met smartlappen en heel veel bier. Tientallen cafés en restaurants in de binnenstad van Utrecht doen mee.
Keihard meezingen op 'foute nummers'. Sommigen doen dat elk weekend in de kroeg en voor anderen is het meer iets voor onder de douche. De smartlappentijd is aangebroken, dus voor de mensen die dan toch even willen shinen is het nu het juiste moment. En samen zingen is nóg veel leuker, daarom is het thema van dit jaar: 'In Utreg doen we 't samen.'
Malou staat achter de bar en tapt alvast een paar biertjes.
Malou staat achter de bar en tapt alvast een paar biertjes. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

GEKKIGHEID

Verspreid over ongeveer veertig cafés en restaurants zijn er ruim vijfenzestig acts tijdens het muziekfestival. Ook in café Lebowski aan het Domplein wordt er flink meegefeest. "Het is een Utrechts carnaval met een hoop lol", zegt Marco Terlou. Hij is eigenaar van Lebowski en zit ook in de organisatie van het Smartlappenfestival. "Het is voor iedereen die het leuk vindt om gezellig en gek te doen vanavond."
Er zouden wat dingen op het herentoilet kunnen gebeuren. Ik verwacht het niet maar je weet het nooit.
Malou Alwers van Lebowski
Tijdens dit feestje is niks te dol en de dresscode is 'lekker fout'. Pruiken, glitterkettingen en panterprintjes worden uit de kast gehaald. Het begint vanavond met een smartlappendiner bij de Anitaas. Zij geven een act en tegelijkertijd kun je lekker eten en dat valt in de smaak. Marco gaat ook mee feesten. "Sterker nog, ik draai nog samen met een vriend bij het programma van de Anitaas." Daarna kan Marco dansen op de bar in zijn eigen café.
Smartlappenmuziek is eigenlijk een beetje verboden in café Lebowski. Zij draaien normaal altijd 90's alternative en rockmuziek. "Als je heel eerlijk kijkt past het thema smartlappen helemaal niet bij ons maar ik vind het gewoon veel te leuk om het wel te doen", zegt Marco. Hij is een geboren en getogen Utrechter.
Het wordt een weekend vol plezier: gekkigheid, gezelligheid en feesten.
Marco Terlou, eigenaar van Lebowski

GADGETS

Lebowski neemt het thema van dit jaar "In Utreg doen we 't samen" wel heel letterlijk, lijkt 't. Op de wastafels in het toilet liggen condooms. "Pak zoveel je wilt!", zegt Malou Alwers. "Speciaal besteld voor dit jaar." Ook zij werkt bij Lebowski en helpt bij de organisatie van het festival. Het café deelt ieder jaar ludieke kadootjes uit die passen bij het thema. Vorig jaar was het thema een 'oplapper' voor de dom, dus toen deelden ze pleisters uit.
De tekst gaat verder na de foto.
De 'ludieke kadootjes' op de wastafels.
De 'ludieke kadootjes' op de wastafels. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
De condooms worden bij de ingang van het café uitgedeeld. Dit gebeurt wel met een knipoog. "Ik verwacht niet dat mensen gaan rollenbollen op het toilet. Het kan, maar als het goed is gaan de heren naar het herentoilet en dames naar het damestoilet.", zegt Malou.

NOODVOORRAAD

Als het goed is kan er niet veel misgaan op het feest, want het allerbelangrijkste is aanwezig in overvloed. "We hebben genoeg bier ", zegt Marco. "Maar gelukkig kan de brouwer morgen ook nog komen dus mocht het op zijn dan hebben we nog een noodvoorraad. Het wordt een weekend vol plezier."
Volgend jaar wordt het een jubileumfeest, dan wordt het Smartlappenfestival voor de dertigste keer gehouden. Hoe het programma er dan uitziet is nog onbekend. Marco: "Eerst deze editie maar eens overleven. Vanaf maandag gaan we weer beginnen met de plannen voor volgend jaar."
Het Smartlappenfestival in Utrecht gaat weer beginnen: meezingen, plezier en bier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.