Winkeliers uit Wijk bij Duurstede willen duidelijkheid over winkelcentrum: 'Zo'n langslepend proces, je wordt er niet goed van'

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - Winkeliers van winkelcentrum De Heul in Wijk bij Duurstede zijn het zat. Al bijna tien jaar is er onduidelijkheid over de toekomst van het winkelcentrum, dat verbouwd of gesloopt gaat worden om plaats te maken voor een nieuw pand. De vraag is of de winkeliers dan mee kunnen. Van de eigenaar van het winkelcentrum, de Lidl, blijft een antwoord uit en ook bij de gemeente vangen de winkeliers bot. Ze stuurden een brandbrief naar het college.
Vanaf 1 januari 2010 is al duidelijk dat er iets met het winkelcentrum moet gebeuren. Een verbouwing staat al negen jaar op de planning, maar echte actie is tot dusver nog niet ondernomen. Twee jaar geleden werd het winkelcentrum opgekocht door de Lidl, die van plan is er een grote supermarkt neer te zetten. Het oude winkelcentrum sluit dan de deuren, maar of de winkeliers mee kunnen naar het nieuwe winkelcentrum is tot op de dag van vandaag niet duidelijk.
Geef ons het idee: het komt goed
Pieter van der Sleen

INTENTIES EN VOORNEMENS

In de brief zet de penningmeester van het winkelcentrum, Pieter van der Sleen, het probleem uiteen. Het gebrek aan communicatie en de onduidelijkheid ervan doet de winkeliers de das om. "Van de kant van de eigenaar, het Lidl-concern, is er slechts gesproken over de intentie om ruimte te bieden in het bouwplan voor de huidige winkeliers en horecagelegenheden", schrijft Van der Sleen. "Van de kant van de gemeente wordt er eveneens gesproken over het voornemen winkelruimte voor de winkeliers in het bouwplan op te nemen." Niemand heeft dus daadwerkelijk de knoop doorgehakt over óf de winkeliers hun zaak nog kunnen voortzetten in winkelcentrum De Heul.
"We hebben daarop besloten een brief op te stellen om een beetje druk op de ketel te zetten", zegt Van der Sleen. "Geef ons een beetje lengte, geef ons het idee: het komt goed. Dat idee ontbreekt nog steeds. De Lidl en de gemeente schuiven elkaar de verantwoordelijkheid in de schoenen. Ik snap ook wel dat de gemeente niet van alles kan, maar het is een langslepend proces, je wordt er niet goed van."
De onzekerheid onder de winkeliers is nog eens extra aangewakkerd doordat de contracten van alle ondernemers zijn ontbonden. Nu hebben ze een contract dat binnen een jaar opgezegd kan worden. Dat maakt de winkeliers kwetsbaar. Ze willen duidelijkheid over hun toekomst.
Voor ons als raadsleden is het erg lastig
Gerard Migchels

GEHEIMHOUDING

Die duidelijkheid wordt vooralsnog niet naar de winkeliers gecommuniceerd, maar Van der Sleen vermoedt dat er achter gesloten deuren geheime afspraken worden gemaakt tussen de Lidl en de gemeente. Hij vreest dat er afspraken worden gemaakt waardoor de ondernemers straks buitenspel staan.
Of dat zo is, weten de winkeliers pas als alle informatie openbaar is gesteld. Dat is nu niet het geval omdat de onderhandelingen nog bezig zijn. En dat gaat inderdaad achter gesloten deuren, geeft CDA-fractievoorzitter Gerard Migchels toe. Hij laat weten dat de communicatie van het college te wensen over laat, maar dat het logisch is dat er in geheimhouding over de kwestie wordt gepraat. "Voor ons als raadsleden is het erg lastig", zegt Migchels. "Wij krijgen van het college informatie over De Heul onder geheimhouding en kunnen dat dus niet delen met winkeliers en omwonenden."
Volgens Migchels is geheimhouding nodig om de gemeente te beschermen. Die onderhandelt nu met zwaargewichten als de Lidl en de Jumbo en daar gaat veel geld mee gemoeid. Als er informatie op straat ligt, kan dat de positie van de gemeente in diskrediet brengen. De partij ziet graag dat er zo snel mogelijk gebouwd gaat worden.
Ook Bart van Asperdt, fractievoorzitter van D66, onderschrijft de geheimhouding. Hij kan "bevestigen, noch ontkennen" dat de winkeliers mee kunnen naar een nieuw pand. Wel laat hij weten te snappen dat de winkeliers behoefte hebben aan duidelijkheid. "En de communicatie van het afgelopen anderhalf jaar geeft niet veel vertrouwen", aldus Van Asperdt.

GEEN KLANTEN

Ondertussen lopen de winkels leeg. De omzet van alle winkels is achteruitgegaan. Doordeweeks is er bijna niemand te vinden, alleen op vrijdag en zaterdag loopt er wat klandizie. De eigenaar van twee winkels in het winkelcentrum heeft al besloten er één te sluiten vanaf maart 2020.
De ondernemers hebben ook verantwoordelijkheid over personeel en hun eigen brood op de plank
Pieter van der Sleen
Meer klandizie kan aangetrokken worden door de komst van een grote supermarkt. De winkeliers zien nog het liefst morgen een grote supermarkt gebouwd worden. De huidige Jumbo is maar klein en het assortiment loopt achteruit. "Het is dus logisch dat mensen naar de grotere supermarkten in Wijk bij Duurstede gaan", zegt Van der Sleen.

MEE NAAR EEN NIEUWE LOCATIE

Op de vraag of de Lidl alle ondernemers mee wil nemen naar een nieuwe locatie heeft Van der Sleen ook geen antwoord. "Misschien wil de Lidl dat helemaal niet. Zij verkopen namelijk ook brood, net zoals de bakker doet. Ze verkopen ook bloemen, net als de bloemenzaak in het winkelcentrum doet. En zij verkopen ook alcohol net als de slijterij, ook al is het geen sterke drank."
"De contracten zijn ontbonden, de ondernemers kunnen er nu binnen een jaar uitgezet worden. Dat maakt de onzekerheid zo groot, want de ondernemers hebben ook nog eens verantwoordelijkheid over personeel en eigen brood op de plank. Ze willen wat vastigheid en dat blijft uit."
Van der Sleen hoopt dat het college nog voor de feestdagen met een antwoord komt. Tot die tijd is het afwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.