Woerden wil bedrijventerrein omvormen tot woongebied

© Gemeente Woerden
WOERDEN - De gemeenteraad van Woerden wil het kantorenterrein Middelland-Noord omvormen tot woon-werkgebied. Dat staat in de stuctuurvisie die donderdagavond voor het terrein door de raad is vastgesteld. De kantoorpanden op het terrein staan nu grotendeels leeg. Volgens het plan kunnen er op Middelland 1800 tot 2400 woningen worden gebouwd.
Het staat de aannemers vrij om te bepalen of de oude bedrijfspanden worden verbouwd of gesloopt, "maar onze voorkeur gaat uit naar slopen", zegt raadslid Marco Hollemans (CDA). Een van de eerste projecten is het voormalige pand van de FNV. Door GroenWest en Bam worden op deze locatie zes woontorens gebouwd. Deze zijn deels bestemd voor sociale huur, deels voor het middensegment en deels voor koopwoningen.
De bouw kan nog enkele jaren op zich laten wachten. "Globaal gezegd: we zijn nu in de planvorming, volgend jaar kunnen we bestemmingsplannen wijzigen", zegt Hollemans. "In 2021 kan dan begonnen worden met slopen en bouwen bij het FNV-gebouw. Naar schatting zijn die woningen in 2023 gereed." Deze plannen waren vooruitlopend op de structuurvisie gemaakt, dus voor meer woningen moet langere tijd worden gerekend.
Naast de woningen wil de gemeenteraad ook een betere verbinding tussen Middelland-Noord en het centrum. Hiervoor moet een spoorbrug of -tunnel worden gebouwd.

STIKSTOF

Over de vraag of er genoeg stikstofruimte is voor zo veel nieuwbouw maakt Hollemans zich weinig zorgen. "Er staan nu kantoren uit de jaren 80, die veel gas verbruikten. Daar kun je dus mee compenseren: je haalt die gebouwen uit de markt. Bij de nieuwe woningen is duurzaam bouwen een aandachtspunt, dus ik denk dat dat het saldo wel in balans brengt."
De structuurvisie is een project dat al enkele jaren in de maak was. "Het gemeentehuis staat op Middelland, en zo'n drie, vier jaar geleden zagen we al de leegstand om ons heen", zegt Hollemans. "Toen startte een langdurig proces met de gebruikers en eigenaren van de panden. In 2017 was er al een eerste globale visie, nu zijn met de structuurvisie de spelregels voor het gebied rond."

ST. ANTONIUS

In de structuurvisie is nog een deel onduidelijk: het perceel van het St. Antoniusziekenhuis. "In het verleden had onze relatie met het St. Antonius beter gekund", geeft Hollemans toe. "Er zijn na de fusie veel medische voorzieningen verdwenen. Maar het St. Antonius wil gaan ontwikkelen op dit terrein. Hier hebben we een aantal spelregels voor: we moeten het eerst eens worden over een zorgvisie voor het gebied; dan gaan we constructief praten."
"We zouden op het ziekenhuisgebied graag zien dat er zorgwoningen worden gebouwd. Dit past goed bij de visie die we nu voor Middelland hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.