Minister wil dat burgemeesters makkelijker een huis kunnen sluiten bij wapenvondst

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Burgemeesters moeten woningen makkelijker kunnen sluiten als er wapens in of rond het pand zijn aangetroffen. Dat vindt minister Ferd Grapperhaus van justitie. Hij publiceert maandag een wetsvoorstel hierover.
"Als in een voortuin van een woonwijk een handgranaat wordt gevonden, moet de burgemeester de woning kunnen sluiten, vooral om de openbare orde te bewaren", zegt Grapperhaus. Hij vindt dat burgemeesters daar nu nog te weinig mogelijkheden voor hebben.
Het wetsvoorstel past in een reeks wetten van de bewindsman in de strijd van het kabinet tegen ondermijnende criminaliteit. Een eerdere wijziging van de zogenoemde Opiumwet maakte het voor burgemeesters al makkelijker om panden te sluiten als ze gebruikt worden voor drugshandel of -productie.

AANTAL SLUITINGEN EXPLOSIEF GESTEGEN

Burgemeesters zijn hun bevoegdheden om panden te sluiten de afgelopen tijd steeds vaker gaan toepassen. In de stad Utrecht bijvoorbeeld steeg het aantal pandsluiting van tien in 2016, naar al meer dan veertig in eerste zeven maanden van dit jaar. Dat ging vooral om bedrijfspanden en gebeurde voor uiteenlopende zaken zoals de vondst van drugs, een granaat voor de deur, een beschieting of prostitutie. Lees hier meer over de pandsluitingen in Utrecht.
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder sprak tegenover RTV Utrecht van een slechte ontwikkeling. Hij vindt dat burgemeesters steeds meer misdaadbestrijder worden, terwijl dat niet hun eigenlijke taak is. Naast dat het ze afleidt van hun andere werkzaamheden, maakt het de burgemeesters volgens Schilder ook kwetsbaarder voor bijvoorbeeld dreigementen van criminelen. De hoogleraar ziet daarom liever dat de bevoegdheid om panden te sluiten bij het Openbaar Ministerie wordt neergelegd.

BURGEMEESTERS ZIJN POSITIEF

Overigens is het plan van Grapperhaus op dit moment alleen nog een voorstel. De komende tijd kunnen eerst belanghebbenden nog reageren op het plan. Daarna wordt het door de Tweede Kamer behandeld.
Het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters heeft eerder al aangegeven het nut te zien van het voorstel. Het genootschap vraagt zich wel af of "er inmiddels niet een meer algemene sluitingsbevoegdheid voor de burgemeester is te formuleren", in plaats van de specifieke bevoegdheden die het kabinet voorstelt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.