Ruim de helft van de Utrechtse gemeenten in geldnood door nieuwe regels WMO

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Zestien gemeenten in de provincie Utrecht komen fors geld tekort door de invoering van het abonnementstarief. Een maand geleden werd bekend dat gemeente De Bilt een tekort van 1 miljoen euro heeft door de nieuwe tarieven in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Nu blijkt na een rondgang van RTV Utrecht dat het geldprobleem in veel meer gemeenten speelt. De WMO regelt dat mensen geld kunnen krijgen om langer thuis te blijven wonen door bijvoorbeeld de aanschaf van een scootmobiel of traplift.
Het abonnementstarief betekent dat iedereen die zorg uit de WMO ontvangt een eigen bijdrage van 19 euro per maand betaalt. Dat is veel lager dan de inkomensafhankelijke bijdrage die eerst werd gerekend. Hierdoor betalen mensen met hoge inkomens soms wel honderden euro's minder per maand. "Vermogende mensen met een zorgindicatie die eerst zelf een schoonmaker inhuurden voor 15 euro per uur kunnen nu voor 17,50 euro per vier weken huishoudelijke hulp krijgen via de gemeente. Die kloppen nu bij ons aan", vertelde wethouder Anne Brommersma van De Bilt een maand geleden.

AMERSFOORT

Ook in Amersfoort is een flinke stijging in de zorgkosten te zien, laat wethouder Menno Tigelaar weten. "Amersfoort houdt rekening met een overschrijding van één miljoen euro op de WMO-uitgaven. Vermoedelijk deels een gevolg van de aanzuigende werking van het abonnementstarief op huishoudelijke hulp."
In Wijk bij Duurstede lopen de kosten eveneens flink op. "We hebben meer uitgaven op de voorzieningen die we verstrekken. Op hulpmiddelen (vooral scootmobielen) ruim 30.000 euro meer dit jaar, op huishoudelijke ondersteuning bijna 200.000 euro meer. Daarnaast hebben we 250.000 euro minder inkomsten uit de eigen bijdrage", vertelt Wethouder Wil Kosterman. "Daar zit voor een stukje wel in dat we aan het vergrijzen zijn en dus meer aanvragen kunnen verwachten. Maar voorheen regelden erg veel mensen vooral de schoonmaak zelf, voor eigen kosten."

GEVOLGEN

In meerdere gemeenten zullen deze extra kosten leiden tot bezuinigingen. Maar geen enkele gemeente kan al zeggen waarop. Zo laat de gemeente Leusden weten: "Met de invoering van het abonnementstarief betalen we sowieso 3,5 ton meer. Maar ook wij verwachten een aanzuigende werking. Volgend jaar weten we dus precies hoeveel meer we kwijt zijn. Dit betekent dat we moeten bezuinigen op andere projecten."

OPROEP AAN DEN HAAG

Wethouder Brommersma uit De Bilt roept de regering in Den Haag op om gemeenten te hulp te schieten. Ze wil dat het abonnementstarief van tafel gaat of dat gemeenten volledig worden gecompenseerd door het Rijk. De wethouder krijgt veel bijval uit de provincie. De gemeente Montfoort (toename van 200.000 euro) laat weten: "Wij ondersteunen graag de wethouder van De Bilt. Daarbij willen we in zachte bewoording wel laten weten dat het invoeren van het abonnementstarief geen verbetering is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.