Utrechtse apotheker verdacht van medicijnendiefstal, hennepteelt en hasjhandel

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een apotheker die wordt verdacht van handel in gestolen medicijnen en het opzetten van hennepkwekerijen in Spanje. Het lijken ingrediënten voor een tv-serie, maar het zijn samen met hasjhandel en witwassen feiten waarvan Utrechter Faghr A., zijn broers Kamal en Zakaria en hun vader Benaisa worden verdacht. Ze moeten zich daarvoor deze week verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht.
Het grote drugsonderzoek tegen de familie en drie medeverdachten loopt inmiddels al jaren. De verdenkingen kwamen begin 2016 naar buiten na een massale politie-inval in eetcafé Salaam in de Kanaalstraat en in de huizen van de verdachten. Daar werden een aantal kilo's hasj en grote geldbedragen gevonden.
Het onderzoek naar de activiteiten van de verdachten begon na een anonieme melding begin 2015. De verdachten werden voor hun aanhouding door de politie geobserveerd: telefoons werden getapt en in de auto van Faghr R. werd afluisterapparatuur aangebracht. Toen er voldoende bewijs verzameld leek te zijn, volgden in februari 2016 grootscheepse politie-invallen.

SALAAM

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan dat ze samen een criminele organisatie vormden die zich bezighield met handel in hasj, onder meer vanuit het eetcafé in Lombok. Ook twee medewerkers van het café zijn verdachten in de zaak. De oudste broer, de 45-jarige Faghr A., lijkt de spil in de groep te zijn. Hij is apotheker van beroep.
De zitting in de Utrechtse rechtbank ging vooral over het opzetten van wietkwekerijen in Spanje. Faghr zou daarbij hebben samengewerkt met een groep die in Sevilla en Granada actief was. Het lijkt erop dat hij onder druk kwam te staan toen de oogst van een kwekerij werd gestolen en hij met een financiële strop kwam te zitten. Volgens medeverdachte Said van E., die wiethokken inrichtte en van elektriciteit voorzag, zijn ze door de contacten in Spanje 'genaaid'. Faghr A. weigerde elk commentaar op deze verdenkingen.

DIEFSTAL MEDICIJNEN

De rechtbank vond het opvallend dat Faghr in dezelfde periode aan geld probeerde te komen door een inbraak in zijn huis in scène te zetten. Hij bekende dit en zei zich te schamen. Volgens het OM heeft hij in dezelfde periode ook geneesmiddelen van de apotheek-keten waar hij werkte gestolen en doorverkocht. Volgens de verdachte is dat niet waar en is hij vrijgepleit in een rechtszaak tegen ontslag door zijn werkgever.
Broer Kamal A. was eigenaar van eetcafé Salaam in Utrecht en van een coffeeshop in Amsterdam. Na zijn aanhouding werd zijn coffeeshopvergunning ingetrokken en moest het café sluiten. Hij zou betrokken zijn geweest bij de hennepkwekerij van zijn oudere broer, maar ontkent dit zelf stellig. Volgens het OM zou daarnaast in het eetcafé hasj zijn verkocht. Volgens Kamal moet een van zijn medewerkers dat dan op eigen initiatief hebben gedaan. Deze man was ook als verdachte opgeroepen, maar blijkt onvindbaar.

HASJHANDEL

De groep verdachten wordt ook beschuldigd van hasjhandel en witwassen. Bij doorzoekingen werd 75.000 euro gevonden in het huis van de ouders. Volgens de vader is dat zijn spaargeld en hebben zijn zoons er niets mee te maken. In zijn slaapkamer lag een plak hasj, waarvan zoon Zakaria zei dat hij dat daar had verstopt.
Het OM zegt in afgetapte telefoongesprekken voldoende bewijs te hebben gevonden voor handel in softdrugs. Ook in de auto van A. lag een plak hasj. Dat zei hij voor iemand in bewaring te hebben genomen, maar een naam wilde hij niet noemen. In de werkplaats van cafémedewerker Youness lag vijf kilo hasj, die onbekenden daar zouden hebben neergelegd. Iedereen kon de ruimte binnenlopen, beweerde hij.

GEZONDHEIDSKLACHTEN

De verdachten hebben nog altijd last van de aanhouding door de politie en het al jaren slepende onderzoek. Faghr A. werd op zijn werk bij de apotheek door de politie opgepakt en broer Kamal werd in bijzijn van zijn zoontje door een arrestatieteam meegenomen. De broers zitten momenteel allemaal zonder werk en hebben gezondheidsklachten. Uitzicht op verbetering lijkt er voorlopig niet te zijn.
De rechtbank heeft voor deze zaak drie dagen uitgetrokken, maar hoopt het morgen af te kunnen ronden. Morgenochtend komt de officier van justitie met zijn requisitoir en de strafeis. Daarna kunnen de advocaten hun pleidooi houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.