RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Steeds minder Woerdense jongeren lid van sportvereniging

UTRECHT/WOERDEN - Sportclubs in Woerden hebben steeds meer moeite om jeugdleden binnen te halen en te behouden. Dat blijkt uit een rondgang van het Woerdense Sportoverleg langs elf verschillende sportaanbieders. In Kamerik wordt daarom vanavond een bijeenkomst georganiseerd om het tij te keren.

"Van de elf sportaanbieders zien zeven de uitval van pubers als een probleem", vertelt Tom van Dijk. "Daarnaast zijn er nog twee verenigingen die zeggen dat ze een probleem zien als junioren naar de senioren gaan. Ze gaan dan studeren en naar een andere stad en dan stoppen ze bij de sportclub. Dus het is eigenlijk een dubbel probleem."

OORZAKEN
Ongeveer de helft van de jongeren rond de 14 jaar oud haakt af. "Er zijn verschillende oorzaken. Zo kunnen jongens minder goed plannen dan meisjes. Ze komen daarom mťťr in de knel om alles bij te houden. Ze stoppen dan maar met sporten. Een andere oorzaak is dat ze een bijbaantje nemen."

Van Dijk ziet ook dat jongeren zich sneller vervelen. "Vroeger had je de voetbal en een beetje tennis en dat was het wel. Nu is het aanbod veel groter, de invloed van de telefoon en computer is groter en ze kunnen zich zelf goed thuis vermaken. Dus er ligt een uitdaging bij de aanbieders om de jeugd te blijven triggeren."

Woerden is geen uitzondering. Ook landelijk zien sportclubs het aantal jeugdleden dalen, merkt Hubert Habers van Team Sportservice. Deze organisatie begeleidt en ondersteunt overheden in de Randstad bij de inzet van sport en bewegen. "Jongeren blijven wel sporten, maar niet meer in verenigingsverband."

TIJ KEREN
Volgens Team Sportservice kunnen sportverenigingen zelf een hoop doen om het tij te keren. "Verenigingen zoeken de oorzaken van het afhaken van jeugdleden vaak extern, maar uit onderzoek blijkt dat 40 procent stopt omdat ze het niet meer naar hun zin hebben. Dat is iets dat natuurlijk wťl te beÔnvloeden is."

Hij adviseert clubs daarom om activiteiten te organiseren voor jongeren. "Het heeft zelfs de voorkeur om jongeren actief te betrekken bij de vereniging. Er zit veel creativiteit bij de jeugd en ze zijn best bereid om bij te dragen aan de vereniging."

BIJEENKOMST
In Kamerik wordt vanavond een bijeenkomst georganiseerd om te praten over de leegloop van jongeren bij sportverenigingen. "We gaan de aanwezigen informeren over de trends en ontwikkelingen onder jongeren, maar we gaan de sportclubs ook leren hoe ze daar mee om kunnen gaan", aldus Habers.

De avond start om 19.30 uur en is in de kantine van Korfbalvereniging SDO.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -