RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

115 jaar oude botter opnieuw te water in Spakenburg: "Een heel bijzondere dag"

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De 115 jaar oude botter die in mei dit jaar zonk, is maandagochtend weer te water gelaten. De vissersboot BU33 onderging een grondige renovatie. Afgelopen weekend werd de laatste hand aan de reparatie van de boot gelegd.

De boot zonk in de nacht van 4 op 5 mei door teveel houtrot aan de boot en kortsluiting aan de waterpompen. Door de vele gaten en niet werkende pompen, liep de boot zo snel vol dat hij zonk. Daarom ging de boot direct de kade op en sindsdien is er aan de restauratie gewerkt.

"Er zat heel veel blik op en achter dat blik zat alleen nog maar tuinaarde, zoals wij dat zeggen", vertelt reparateur Rut Heinen. De botters worden bij onderhoudsbeurten beplakt met blikken platen, om de eerste houtrot tegen te gaan. Bij de BU33 was het achter het blik inmiddels zo gaan rotten, dat de boot op meerdere plekken lek bleek.

(tekst gaat verder onder video)

Een grote glimlach op het gezicht van de Spakenburgers, want hun geliefde botter BU33 is weer te water gelaten


'KIPPENVELMOMENTJE'
Burgemeester Melis van de Groep had de eer om de boot vanaf de kade de haven in te laten glijden. "Ik vind het altijd wel een kippenvelmomentje", vertelt hij. "Spakenburg zonder botters zou een willekeurig dorpje zijn. Dat we nog een mooie vloot hebben die de haven vult, is ontzettend belangrijk voor Spakenburg."

Toch gebeurt het steeds minder vaak dat een botter zinkt, omdat de reparaties steeds beter zijn. Een vissersboot houdt het gemiddeld 20 tot 25 jaar vol voordat er een grootscheepse reparatie nodig is.

VAREN
Vooral schipper Jaap Blase is blij dat de boot weer in de Spakenburgse haven ligt. "Ik kan dat niet zo goed onder woorden brengen. Het maakt me blij en week tegelijk. Het is gewoon een heel bijzondere dag."

De botter wordt nu nog ongeveer een week 'gezet'. De droge houten planken van de boot moeten weer water opnemen, zodat ze uitzetten en er geen water meer in de boot loopt. Ondertussen wordt het eerste water weggepompt. De verwachting is dat de boot vanaf april weer gaat varen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -