'Files op de A27 tussen Vianen en Gorinchem kostten bedrijfsleven bijna 17 miljoen euro'

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Joost Danvers
VIANEN - De verkeerssituatie op de A27 tussen knooppunt Everdingen en Gorinchem kost het Nederlandse bedrijfsleven geld. Dit stuk snelweg staat op nummer drie van de meest kostbare files. Transport Logistiek Nederland (TLN) berekende dat de files bij Vianen vorig jaar bijna 17 miljoen euro kostten.
Transport Logistiek Nederland (TLN) en evofenedex, een vereniging van enkele duizenden ondernemers, berekenen elk jaar hoeveel geld zij denken kwijt te zijn geraakt door files. Het gaat dan om bijvoorbeeld de kosten vanwege reistijdverlies van vrachtauto's en de extra tijd die het kost om om te rijden. Vorig jaar zou de fileschade in totaal 1,4 miljard euro zijn. In 2017 was dit tussen de 983 miljoen en 1,3 miljard euro.
De duurste file in het land is degene die regelmatig ontstaat op de A4 tussen Burgerveen en Den Haag. In deze regio zijn verder onder meer de verkeerstremmingen op de A12 tussen Gouwe en knooppunt Oudenrijn, de files tussen Amsterdam en Utrecht en de situatie op de A28 tussen Utrecht en Amersfoort erg prijzig.
Volgens de opstellers van het onderzoek zijn transportverenigingen de dupe, maar ook de mensen die via die bedrijven hun pakjes en ladingen versturen. TLN-voorzitter Elisabeth Post zegt dat 'de alarmbellen rinkelen'. Zij hoopt op nieuwe plannen, zoals wegverbredingen en acties om reizigers de trein in te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.