RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nog altijd te weinig openbare toiletten: 'Verdrievoudiging gewenst'

AMERSFOORT - Na Alkmaar heeft Amersfoort de meeste openbare en opengestelde toiletten per inwoner van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in Amersfoort onder de vijftig grootste Nederlandse gemeenten. Leeuwarden staat op de derde plek.

Het aantal openbare wc's steeg het afgelopen jaar met zo'n 1500. Hoewel het totale aantal toiletten daarmee op 6000 komt, zijn dat er nog altijd veel te weinig. Volgens de patiŽntenorganisatie moet het aantal ruim verdrievoudigd worden tot 20.000.

Door het gebrek aan toiletten kunnen ruim 2 miljoen buik- en blaaspatiŽnten, maar ook vrouwen, gehandicapten, ouders met jonge kinderen, dagjesmensen en toeristen niet onbezorgd op pad. "Bovendien worden vier op de tien patiŽnten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet in winkels, horeca, supermarkten en overheidsgebouwen", aldus de organisatie. Hierdoor durven mensen de deur niet meer uit, uit angst niet op tijd een toilet te vinden. Als het aan de Maag Lever Darm Stichting ligt zou er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toegankelijk toilet moeten zijn.

Van de vier grote steden, doet Amsterdam het het beste. De hoofdstad staat op de 15e plek doordat het er 74 openbare en opengestelde toiletten bij kreeg. Utrecht daalde een plek en staat nu op de 24e plaats.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht