RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bewoners Croeselaan Utrecht: gemeente houdt zich niet aan afspraken

1/4
UTRECHT - Bewoners van zo'n 30 woningen aan de Croeselaan in Utrecht kunnen maar één conclusie trekken: de gemeente komt haar beloftes niet na. Hun huizen moeten wijken voor een stadspark maar volgens één bewoner gaat het proces van het regelen van vervangende woonruimte alles behalve vlekkeloos: "We zitten al een jaar of vijf in de stress dat onze thuissituatie wordt afgepakt. De raad heeft een besluit genomen dat we vergelijkende woningen moeten krijgen. We zijn een half jaar later en het blijkt niet te kunnen."

Bewoners Croeselaan vrezen de toekomst


De bewoners van de woningen aan de Croeselaan in Utrecht zijn niet blij met de gemeente. De huizen tegenover de Rabobank moeten plaatsmaken voor een park. Dat maakt deel uit van een grote herinrichting van het Beurskwartier waar 3500 woningen, kantoorgebouwen en een park moeten komen.

Bewoonster Lotte vindt dat de informatie-voorziening vanuit de gemeente een boel te wensen overlaat: "Het is heel onduidelijk of iedereen terug kan en naar wat voor woning dat zou zijn." Er zou beloofd zijn dat iedereen een zelfde soort woning terugkrijgt, maar nu is er sprake van dat sommigen een kleiner huis krijgen. En dat kan volgens Lotte niet: "Sommige mensen wonen hier al 50 jaar. Er woont een buurman die werkt vanuit huis en die heeft een gezin. Als die opeens van vier kamers naar twee kamers moet dan is dat niet vergelijkbaar."

Bewoners Croeselaan boos: "Onduidelijk of iedereen terug kan"


POLITIEK STEUN

De bewoners worden gesteund door de Utrechtse politiek. De voltallige raad eiste vorige week duidelijkheid over de beloftes van de gemeente. De antwoorden daarop moeten voor 5 december binnen zijn. Rick van der Zweth (PvdA): "Wij willen duidelijkheid voor de bewoners. Dat verdienen ze wel als ze hun huis verliezen."

Volgens het raadslid heeft de gemeente wat uit te leggen: "We willen ook duidelijkheid hebben over of alle buren vervangende woonruimte krijgen die vergelijkbaar is met wat ze nu hebben. Want als je jouw huis kwijtraakt, kan het niet zo zijn dat je het opeens met de helft van de ruimte moet doen."

Politiek steunt bewoners Croeselaan: "Gewoon wat we hebben afgesproken"


De gemeente moet zich volgens Van der Zweth aan de regels houden: "Gewoon wat we eerder al hebben afgesproken en waar nu opeens ruis over ontstaat."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht