RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist relatief milde straffen in drugszaak rond familie van Utrechtse apotheker

UTRECHT - Vier leden van de Utrechtse familie A., die worden verdacht van handel in hasj en hennep, hoorden vandaag in de Utrechtse rechtbank relatief lage straffen eisen. De officier van justitie eiste tegen drie van hen celstraffen met een groot voorwaardelijk deel. De mannen werden volgens hem gedreven door hebzucht.

Tegen de hoofdverdachte, apotheker Faghr A., eiste het Openbaar Ministerie de zwaarste straf: 13 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook vroeg het OM de rechtbank hem een beroepsverbod van twee jaar op te leggen, waarvan een jaar voorwaardelijk, omdat hij als apotheker een gevaar voor zijn klanten zou zijn geweest.

Reden voor de relatief lage eisen is de lange tijd die het OM nodig had om de zaak voor de rechter te brengen. De verdachten werden drie-en-half jaar geleden aangehouden bij grootscheepse politie-invallen in het Utrechtse eetcafé Salaam en verschillende woningen van de verdachten. Daaraan ging een intensief politie-onderzoek van een jaar vooraf, waarbij de verdachten werden geobserveerd en afgeluisterd.

APOTHEKER

Volgens het OM vormde hoofdverdachte Faghr A. met twee broers en hun vader een criminele organisatie die zich bezighield met handel in hasj. Apotheker Faghr zou daarnaast de spil zijn geweest in het opzetten en uitbaten van hennepkwekerijen in Spanjé, die door medeverdachte Said van E. werden ingericht.

In verband met het onderzoek in de hasjzaak plaatste de politie afluisterapparatuur in Faghrs auto. Toen bleek volgens het OM dat hij met inzittenden sprak over het stelen en doorverkopen van medicijnen van zijn werkgever. Ook heeft Faghr bekend dat hij de verzekering probeerde op te lichten door een inbraak in scène te zetten. Hij zou geldproblemen hebben gekregen toen de oogst van de Spaanse kwekerij werd gestolen.


Vader Benaisa A. hoorde een iets lagere straf eisen: 9 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij is volgens het OM schuldig aan hasjhandel en aan witwassen van de winst die daarmee werd gemaakt. De officier van justitie wil dat 75.000 euro die door de politie in een envelop in zijn slaapkamer werd gevonden, verbeurd wordt verklaard. Als de rechter dat niet doet, wil het OM een ontnemingsvordering indienen.

De derde hoofdrolspeler in de zaak is broer Kamal A.: destijds eigenaar van het Utrechtse eetcafé Salaam en van een coffeeshop in Amsterdam. Ook hij zou schuldig zijn aan illegale hasjhandel en hennepteelt. In gesprekken die de politie afluisterde zou hij daarover in versluierd taalgebruik met Faghr en zijn vader hebben overlegd. Tegen hem eist het OM 6 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

ONDERGESCHIKTEN

Tegen drie overige verdachten, onder wie broer Zakaria A.. eiste het Openbaar Ministerie werkstraffen van 25 tot 200 uur, in combinatie met voorwaardelijke celstraffen. Wiethokkenbouwer Said van E. wordt daarmee beloond voor zijn openheid over de gang van zaken rond de hennepkwekerijen in Spanje. De anderen zouden een ondergeschikte rol in de zaak hebben gespeeld en worden niet gezien als lid van de criminele organisatie.


Het OM wil verder dat de bestelwagen van broer Zakaria A. verbeurd wordt verklaard, omdat die voor criminele activiteiten zou zijn gebruikt. Tegen een oud-medewerker van eetcafé Salaam in de Kanaalstraat is bij verstek een geldboete van 2000 euro geëist voor hasjbezit en dealen in Salaam.

VERDEDIGING WIL LAGERE STRAFFEN

De advocaten stelden in hun pleidooien dat het bewijs dat het OM voor veel van de beschuldigingen aandraagt onvoldoende is. Zo zou niet vaststaan dat in afgeluisterde telefoongesprekken wordt gesproken over drugsdeal. De verdediging pleitte dan ook voor lagere straffen en voor een aantal verdenkingen vroegen zij om vrijspraak.

De rechtbank neemt ruim de tijd om over deze complexe drugszaak na te denken en doet pas over twee maanden uitspraak, op maandag 13 januari.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht