RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van zondagsdiensten tot zure appels: dit betekent de grote ziekenhuisstaking voor jou

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Op het Jaarbeursplein in Utrecht staan vandaag honderden medewerkers van ziekenhuizen. Zij voeren actie voor een betere cao. De onderhandelingen daarvoor liggen sinds maart stil. De medewerkers willen onder andere een loonsverhoging van vijf procent.

Niet alleen op het Jaarbeursplein maar ook in de ziekenhuizen wordt actie gevoerd. In onze regio doen het Diakonnessenhuis in onder andere Utrecht, St. Antoniusziekenhuis in onder andere Nieuwegein, Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede mee. Veel afdelingen draaien een zondagsdienst, afspraken zijn afgezegd en operaties verplaatst. Spoedeisende hulp en hulp bij bijvoorbeeld bevallingen wordt wel gegeven.

 Bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort werd de staking gisteren al voorbereid. Bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort werd de staking gisteren al voorbereid. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

DE KOEK IS OP
"We zien al vijftien jaar dat er steeds meer wordt bezuinigd en gereorganiseerd. Daar moet nu een einde aan komen. De koek is nu echt op", vertelt Guus van de Middelaar, verpleegkundige op de intensive care in het St. Antonius in Nieuwegein. Hij ziet ook dat steeds vaker collega's elders gaan werken omdat ze daar meer kunnen verdienen dan in een ziekenhuis. En nieuwe medewerkers komen er amper bij. "Ik sprak laatst met een familielid van een patiŽnt, ze was erg enthousiast over mijn vak. Ze wilde zich zelfs wel laten omscholen. Totdat we spraken over het salaris. Nou, ze lachte me nog net niet uit. 'Daarvoor ga ik het echt niet doen', zei ze."

"De koek is op", ziekenhuispersoneel van de stakende ziekenhuizen op Radio M Utrecht


ACTIES IN ZIEKENHUIZEN
Een delegatie van actiecomitťs komt vandaag tussen 12.00 uur en 13.00 uur samen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Maar veel meer actievoerders zijn actief op de werkplek. Hieronder lees je per ziekenhuis wat dat betekent.

DIAKONESSENHUIS
In het Diakonessenhuis geeft Meyke van Roosmalen, spoedeisende hulpverpleegkundige, lessen over het effect van muziek op het herstel van de patiŽnt. "We willen de patiŽnt zo min mogelijk lastig vallen met onze werkonderbreking. Dus we gaan pas aan de slag als alle dagelijkse klussen zijn gedaan, maar we willen ons wel laten horen." PatiŽnten die voor vandaag een afspraak hebben zijn ingelicht. Er werkt een aantal afdelingen in zondagsdienst. SpoedpatiŽnten, kinderen en oncologiepatiŽnten worden altijd geholpen.

MEANDER MEDISCH CENTRUM
In het Meander in Amersfoort worden in de centrale hal appels uitgedeeld. "Het zijn zure appeltjes", grinnikt Marloes van de Vliet, OK-assistent. "Daar bijten we dan samen met de bezoeker maar eens doorheen". PatiŽnten van wie de afspraak moet worden verzet zijn gebeld. Bloedprikken is vandaag niet mogelijk in het ziekenhuis in Amersfoort of op ťťn van de andere locaties. Verder zijn poliklinieken als urologie, dermatologie en oogheelkunde gesloten. Afspraken voor chemotherapie gaan wel door.

ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS
In de hal van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is een operatiekamer nagebouwd. Daar worden vanaf 10.00 uur lessen snelhechten en reanimeren gegeven aan personeel en bezoekers. PatiŽnten van wie de afspraak niet doorgaat zijn geÔnformeerd. Heb je dus niets gehoord dan gaat je afspraak door. "We draaien zondagsdiensten. Voor sommige afdelingen betekent dat dat ze helemaal stil liggen. Maar bij ons op de intensive care kan je niet zo maar bedden sluiten dus wij werken eigenlijk gewoon door", zegt intensive careverpleegkundige Guus van de Middelaar.

ZIEKENHUIS GELDERSE VALLEI
Op drie afdelingen van Ziekenhuis Gelderse Vallei worden zondagsdiensten gedraaid. Het gaat om recovery, anesthesie en polikliniek plastische chirurgie. Dat betekent dat er drie operatiekamers open zijn voor spoedzorg. Andere afspraken met patiŽnten gaan gewoon door. In de centrale hal worden tussen 10.00 uur en 11.00 uur ludieke acties gehouden.

UMC UTRECHT
Personeel van het UMC Utrecht valt onder een andere CAO. Er worden daarom daar geen acties gevoerd vandaag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -