OM eist celstraf tegen zwemleraar uit Utrecht voor ontucht met jong meisje

© RTV Utrecht
UTRECHT/ZEIST - Een voormalige zwemleraar uit Utrecht hangt ruim een jaar cel boven het hoofd wegens ontucht met een jong meisje dat hem hielp met het geven van zwemles. De man en het meisje waren lid van een zwemvereniging die gebruik maakt van een bad in het Utrechtse Den Hommel. De seksuele relatie tussen de twee zou zijn begonnen toen zij 15 jaar oud was.
Volgens de officier van justitie maakte de 40 jaar oudere man als volwassene misbruik van een kwetsbare minderjarige die aan zijn zorg was toevertrouwd. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank 18 maanden cel tegen de man, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast vraagt het OM aan de rechtbank om de man een contactverbod met het meisje op te leggen en zou hij haar 3300 euro schadevergoeding moeten betalen.
Je liet mij geloven en voelen hoe een echte relatie zou moeten zijn, maar het was geen echte relatie.
Slachtoffer van ontucht

VADERFIGUUR

De verdachte kende het meisje al jaren. Hij gaf haar zwemles van haar vijfde tot haar elfde. Toen zij in 2016 als vrijwilliger bij de zwemvereniging kwam helpen bij de lessen, ontstond er een band. Het contact tussen hen werd steeds nauwer. Volgens de zwemleraar was hij een soort vaderfiguur voor haar. Volgens de man praatten ze over alledaagse dingen, maar ook over serieuze zaken die het meisje dwarszaten: zoals de scheiding van haar ouders, het overlijden van haar opa en over een jongen die haar op school zou hebben verkracht.
Volgens het meisje ging de zwemleraar vanaf de zomer van 2016 steeds intiemer met haar om. In december zouden ze in een badhokje voor het eerst seks hebben gehad, maar van geslachtsgemeenschap zou het nooit zijn gekomen. Uit de platonische relatie ontstond verliefdheid en kwam het tot seks, zei de zwemleraar in de rechtbank. Hij zei zich te schamen en erkende dat het nooit had mogen gebeuren, maar hield tegelijkertijd vol dat het initiatief vooral van het meisje kwam, die hem ook zou hebben bestookt met appjes.

HALVE WAARHEID

De verdachte heeft tot aan de rechtsziting gezwegen over de beschuldigingen, maar gaf vandaag toe dat hij een seksuele relatie met het meisje heeft gehad. Dat zou volgens hem maar drie maanden hebben geduurd en zou pas zijn begonnen toen zij al 16 jaar oud was, maar daar gelooft het OM niets van. Uit de verklaringen van het meisje, haar moeder, de zwemvereniging en de broer van de verdachte zou blijken dat de seksuele handelingen al begonnen toen zij 15 jaar oud was en zeker negen maanden hadden geduurd.
Als jij het niet zelf aan je vrouw vertelt, doe ik het!
Broer van ontuchtverdachte
De intieme band tussen de man en zijn vroegere pupil viel ook bij de zwemvereniging op. Hij werd gewaarschuwd dat zij te close met elkaar waren. Zijn broer, die ook zijn werkgever was, merkte dat hij de hele dag bezig was met appen en schrok zich wild toen hij op de telefoon van zijn broer de profielfoto van een tienermeisje zag. Hij zou zijn broer zelfs onder druk hebben gezet om het aan zijn vrouw te vertellen. De moeder zou de twee in een badhokje hebben betrapt.
Vanaf begin 2017 werd de man opgenomen met ernstige depressieve klachten, die werden volgens hem veroorzaakt door het overlijden van zijn moeder en door problemen thuis en op het werk. Dat zijn omgeving lucht kreeg van zijn ongezonde relatie zou er los van staan. Het meisje verklaarde later bij politie dat hij haar eerder zelfs ten huwelijk had gevraagd en een ring had gegeven. Maar dat was volgens hem haar idee.

HET KOMT UIT

De verdachte beweert dat hij meerdere keren heeft geprobeerd te stoppen met de relatie. Hij zou daarmee na een aantal maanden onderbreking zijn doorgegaan, omdat het meisje hem berichten bleef sturen en met zelfmoord zou hebben gedreigd. In september 2017 was zij geen lid meer van de zwemvereniging, maar bracht hij haar geregeld met de auto naar school in Zeist en hadden ze onderweg seks op een parkeerterrein, maar ook bij de man thuis en bij het meisje thuis, als haar ouders weg waren.
Volgens het OM werd de relatie niet door de verdachte beëindigd. Het meisje kwam eind 2017 psychisch in de knel en stapte naar een vertrouwenspersoon op school. Haar moeder werd kort daarvoor door de vrouw van de zwemleraar gebeld, die had een nachtelijk appje naar haar man onder ogen gekregen en vroeg de moeder om haar dochter met de relatie te laten stoppen. Toen werd besloten aangifte tegen de zwemleraar te doen.
Het meisje wilde die seksuele handelingen niet, maar wilde steun en toeverlaat als vaderfiguur ook niet kwijt.
Officier van justitie

VRIJSPRAAK

De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte vrij te spreken. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor de beschuldiging dat de ontucht was begonnen toen het meisje pas 15 was. In de periode waarover haar cliënt een bekentenis aflegde, zou bovendien geen sprake meer zijn geweest van een ongelijkwaardige relatie, omdat zij hem toen niet meer assisteerde bij de zwemlessen. Verder spreekt volgens haar in zijn voordeel dat hij jaren geleden vrijwillig in therapie is gegaan en daarmee zo lang als nodig is doorgaat.
Volgens de officier van justitie is er echter altijd sprake van een ongelijkwaardige relatie als een volwassene seks heeft met een minderjarige en is het daarom ook verboden. De verdachte had moeten beseffen dat zij een heel kwetsbaar meisje was en had haar in bescherming moeten nemen, maar in plaats daarvan maakte hij inbreuk op haar lichamelijke en geestelijke integriteit. Zij heeft een flinke psychische klap aan de relatie overgehouden en zit al geruime tijd in therapie.
De rechter doet over twee weken, op woensdag 4 december, uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.