Nieuwe stationsplein Amersfoort moet einde maken aan de fietsjungle

AMERSFOORT - Groen en een stuk leger, dat moet het nieuwe stationsplein van Amersfoort worden. Daarom wil het stadsbestuur dat de duizenden fietsen die nu op het plein staan straks allemaal in een grote fietskelder komen.
Door de fietsen van het plein te halen, ontstaat er volgens het college van burgemeester en wethouders een 'fijne verblijfsruimte en een uitnodigende entree' van de stad. Uitgangspunt hierbij is het plan 'Amersfoort Fietst' dat in 2016 werd vastgesteld. Een van de maatregelen hieruit is het bevorderen van de fiets in combinatie met de trein. Daarom is het fundament in het nieuwe ontwerp een fietsenkelder met een capaciteit van 5.200 fietsen.
Die fietsenkelder moet dan vanaf het Stationsplein met rolbanden en vanaf het Smallepad toegankelijk worden. In een eerder plan was sprake van een tunnel naar de fietskelder toe vanaf de Regentesselaan. Omwonenden zagen dit niet zitten en vreesden voor overlast. Ook de raad raakte hierover verdeeld.
Toegang vanaf het stationsplein naar de fietskelder met een rolband.
Toegang vanaf het stationsplein naar de fietskelder met een rolband. © Gemeente Amersfoort
Ook in de route naar het station toe gaat als het aan het stadsbestuur ligt wat veranderen. In het plan komt het bus- en autoverkeer voortaan op dezelfde rijstrook . Dit geeft ruimte voor bredere stoepen en terrassen, groen en water. En meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD) noemt het plan "een punt op de horizon. Een beeld dat we nu verder gaan uitwerken." Hij verwacht het plan binnenkort te kunnen bespreken met de gemeenteraad. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan de fietsenkelder worden aanbesteed.
De verwachting is dat de bouw dan in 2020 kan beginnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.