RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coalitie Leusden stuurt open brief aan inwoners: "Verhoging belasting komt hard aan"


LEUSDEN - De Leusdense coalitie van CDA, VVD en GroenLinks/PvdA heeft een open brief over de aankomende lastenverzwaring aan inwoners van de gemeente gestuurd. Daarin stellen de partijen dat de begroting voor 2020 er "niet rooskleurig" uitziet.

In de nieuwe programmabegroting van 2020-2023 betaalt een gemiddeld Leusdens gezin 33 euro meer onroerendezaakbelasting (ozb) en 66 euro meer afvalstoffenheffing. "Dat komt hard aan", stellen de fractievoorzitters in de brief.

De noodzaak om hogere belastingen te heffen wijten de drie coalitiepartijen aan toenemende zorgkosten en aan het feit dat afvalverwerking een stuk duurder wordt. "Enige tijd heeft de gemeente de stijging verzacht met geld uit de reserves, maar dat gaat niet meer", stelt de coalitie.

ZWAKTEBOD
Oppositiepartij ChristenUnie/SGP vindt de open brief een zwaktebod. De partij stemde samen met SP en D66 tijdens de raadsvergadering van 7 november tegen de programmabegroting. "De tariefverhoging is veel te fors, dat moet je in stappen doen. De gemeente heeft 50 miljoen euro op de bank staan. Gebruik die reserves om de hoogte van de afvalstoffenheffing en de ozb geleidelijk op te bouwen. Dat doe je ook met je huishoudportemonnee", zegt raadslid Jan Overweg in een reactie tegen RTV Utrecht.


'GEEN HYPOTHEEK OP DE TOEKOMST'
Volgens de coalitie gaat dat tegen het uitgangspunt van een solide financieel beleid in. "De reserves zijn niet vrij besteedbaar. Ze worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, niet om tekorten te dekken. Wij gaan geen hypotheek nemen op de toekomst en onze kinderen opzadelen met de gevolgen", stellen de partijen in de brief.

"We verwachten in de toekomst op het gebied van het sociaal domein nog meer tegenvallers te krijgen. Daar moeten we onze reserves voor gebruiken, net als renovaties aan wegen en bruggen", verduidelijkt VVD-fractievoorzitter Carlos Genders. De ChristenUnie/SGP laat weten in december met een voorstel te komen om de minimaplus alsnog te ontlasten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -