RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De kerstboom optuigen: in IJsselstein doen ze dat op 300 meter hoogte

1/2
IJSSELSTEIN - Vrijwilligers ploegen deze week door de drassige weilanden onder de Gerbrandytoren. Met enorme staalkabels vol lampen toveren ze de zendmast weer om tot 'grootste kerstboom ter wereld'. "Als-ie straks weer brandt en je ziet 'm, geeft dat een gevoel van thuiskomen", zegt vrijwilliger Cock Jansen.

De kerstboom optuigen is een flinke klus. Vrijwilligers rollen op de grond de staalkabels eerst uit. Allemaal dragen ze regenbroeken en -laarzen. En dat is niet voor niets. "Je zakt tot bijna je enkels in de modder", zegt Jansen. Door het hoge gras zijn de smalle slootjes slecht zichtbaar. "Maar we zijn diehards", aldus Jansen.

Het optuigen van de grootste kerstboom is een hele klus.


Voorzichtig begeleiden vrijwilligers de strengen met in totaal 120 lampen omhoog. Bovenin de mast bevestigen professionele monteurs de kabels aan de zendmast. "Je moet geen hoogtevrees hebben", zegt Jansen, die content is met zijn rol op de grond.

De werkzaamheden duren tot en met vrijdag. Zaterdag 7 december is de ontsteking met een optreden van zanger Lee Towers. Jansen kan niet wachten: "Vol spanning staren we dan met alle vrijwilligers naar de boom. Alles is uitgebreid getest. Toch denk je dan: hij gaat toch wel aan, hij gaat toch wel branden?!"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -