Utrechtse natuurorganisaties komen met actieplan stikstof: meer duurzame landbouw, minder hard rijden

© Charles van der Straten
PROVINCIE UTRECHT - De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) biedt een actieplan voor het bestrijden van de stikstofcrisis aan aan Provinciale Staten in Utrecht. In het plan staan concrete voorstellen om de uitstoot van stikstof terug te dringen, om zo de Utrechtse natuurgebieden beter te beschermen. De NMU werkte voor het plan samen met Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN.
"Een deel van de Utrechtse natuurgebieden zijn vrij klein, en vrij kwetsbaar", zegt NMU-voorzitter Joris Hogenboom. Op het moment dat je de natuur sterker maakt kan het meer tegen een stootje, en dan komt meer stikstofruimte vrij voor andere dingen."
De federatie loopt met dit actieplan vooruit op de regionale aanpak van stikstof. "Iedereen wacht nog even af wat in Den Haag gaat gebeuren, en hoe veel geld er vrijkomt. De ontwikkeling kunnen we pas inzetten als er geld vrijkomt voor bijvoorbeeld sanering en uitkopen."

ROBUUSTER

Alleen stikstofneerslag terugdringen is volgens de federatie niet genoeg om de natuurgebieden te beschermen. Die moeten ook robuuster gemaakt worden, door bijvoorbeeld het watersysteem te herstellen. "De natuur heeft last van verdroging," zegt Hogenboom, "en in combinatie met overbelasting van stikstof is dat heel schadelijk. De eiken op de Utrechtse Heuvelrug bijvoorbeeld hebben een lage weerstand door stikstof, en daardoor zijn ze extra vatbaar voor uitdroging. Dit voorkomen is heel belangrijk om de natuur op eigen benen te laten staan."
De NMU ziet ook een rol voor de provincie op het gebied van mobiliteit. De snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur op snelwegen is bijvoorbeeld niet genoeg: de federatie pleit voor een verlaging van de snelheid op provinciale wegen naar 60 kilometer per uur. Ook moet duurzaam reizen, zoals met elektrische auto's of het openbaar vervoer, meer worden gestimuleerd.

LANDBOUW

Een groot deel van het actieplan is gericht op natuurinclusieve landbouw: landbouw met aandacht voor biodiversiteit, met meer ruimte voor bijvoorbeeld weidevogels en akkeronkruid op de percelen. "Zo krijgt natuur meer ruimte in de landbouw, maar is er ook meer mogelijk voor boeren in natuurgebieden", aldus Hogenboom. "Het is dus in het belang van beide partijen, dus die staan niet zo erg tegenover elkaar als het soms lijkt."
"In Utrecht zijn we juist heel ver met het samenwerken met de boeren. Binnenkort gaan we een actieplan voor duurzame landbouw uitvoeren. Hier in de provincie trekken landbouworganisaties en natuurorganisaties heel erg met elkaar op. Ik ben dus best optimistisch dat we op deze manier uit de stikstofcrisis kunnen komen."
Hogenboom is optimistisch over de haalbaarheid van de plannen. "Het actieplan bouwt voort op plannen die nu al met de landbouw in de provincie zijn gemaakt. Ik denk dat we binnen een paar jaar al heel mooie resultaten kunnen laten zien."
Het hele actieplan valt via deze link te lezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.