RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerste schoolschaakkampioenschap in Kanaleneiland "Je moet er slim voor zijn"


UTRECHT - Eerst een potje matten, dan een wedstrijd schaken. Basisschoolkinderen in Kanaleneiland deden vandaag mee aan het schoolschaakkampioenschap en dat werd gecombineerd met kickboksen en taekwondo. Ongeveer vijfendertig kinderen gingen de strijd met elkaar aan in het Krachtstation aan de Amerikalaan.

Vier basisscholen uit Kanaleneiland doen mee met kinderen uit groep vier tot en met groep acht. "Schaken kan helpen om eigenschappen aan te leren die je ook buiten het schaken kunt gebruiken, bijvoorbeeld vooruitdenken, strategisch denken, concentratie en rust", zegt mede-initiatiefnemer Hajo Schoppen.

 De kinderen doen mee aan het schoolschaakkampioenschap. De kinderen doen mee aan het schoolschaakkampioenschap. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Voor ze met de schaakstukken aan de slag kunnen, worden er groepslessen kickboksen en taekwondo gegeven. Deze combinatie zie je niet vaak maar volgens Hajo Schoppen versterken denksport en vechtsport elkaar. "Al lijkt het heel verschillend te zijn, het lijkt op elkaar want het is allebei een tweegevecht volgens strikte regels. Het is een combinatie van geest en lichaam. We denken dat het goed is voor de kinderen."

Er staan meerdere tafels klaar met in totaal achttien schaakborden. Plots klinkt het startsein: "Jullie mogen allemaal een eigen tafel uitzoeken." Kinderen staan op en rennen allemaal naar een plekje achter een schaakbord. Er zijn drie rondes en na afloop een prijsuitreiking, die wordt verzorgd door wijkwethouder Linda Voortman.

 Nishaaz (9 jaar) Nishaaz (9 jaar) | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Nishaaz (9 jaar) schaakt al twee jaar. Hij krijgt schaakles op school en vindt het zo leuk dat hij ook lid is van een schaakclub. Hij heeft vanochtend alvast geoefend voor het toernooi samen met zijn vader. "De reden dat ik van schaken hou is omdat het leuk voor mij is en ik denk er vaak aan. Je kunt aanvallen en verdedigen", zegt Nishaaz. "Eerst vond ik het niet zo leuk omdat ik veel moest nadenken en ik vond het saai. Maar veel van mijn vrienden speelden het en toen ik ook weer begon te spelen werd het erg interessant."

Izzie (8 jaar) is geconcentreerd bezig met het schaakspel. Ook zij krijgt schaakles op school en vindt het leuk. "Omdat je leert concentreren en ik vind het schaken leuk om te leren."

 Izzie (8 jaar) Izzie (8 jaar) | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Dit is de eerste keer dat er een schoolschaaktoernooi is in Kanaleneiland. "Hiervoor waren er nog niet genoeg kinderen die konden schaken en nu wel", zegt Hajo. "Omdat er de laatste paar jaar schaakles wordt gegeven op basisscholen in Kanaleneiland, zijn er steeds meer kinderen die kunnen schaken."

De schaaklessen worden sinds een aantal jaren op verschillende basisscholen in Kanaleneiland gegeven. Anne-Marie Benschop is een schaaklerares: "Het werd nog niet gedaan in deze wijk en we wilden er graag les in geven. Je moet slim zijn voor schaken en goed kunnen nadenken. Het is veel meer dan alleen rekenen."

 Groepsles kickboksen Groepsles kickboksen | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

"Dit is een wijk waar mensen niet zo snel denken aan schaken", vertelt ze. "In Nederland lijkt schaken een witte sport te zijn. Maar dat is helemaal nergens voor nodig. Schaken wordt op de hele wereld in alle landen beoefend dus het is voor iedereen. Wij vonden het leuk om de kinderen hiermee kennis te laten maken en ook de ouders erbij te betrekken. We gaven schaakles aan moeders en we hebben zeven mensen uit de wijk opgeleid om schaakles te geven, waaronder een aantal van die moeders, een vader en studenten."

 Nishaaz is aan het schaken. Nishaaz is aan het schaken. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

De kinderen zijn uitgeschaakt en de uitslag van het schoolschaakkampioenschap is bekend. Op de eerste plek is de 'International School Utrecht' terecht gekomen, op de tweede plek 'Het Schateiland', op de derde plek 'Da Costaschool' en op de vierde plek 'Kaleidoscoop'.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -