RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren gewaarschuwd voor criminelen: 'Je kunt maar één keer nee zeggen'

WOUDENBERG - Boeren in het buitengebied van Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug worden vandaag bijgespijkerd over ondermijning. Criminelen zijn steeds vaker op zoek naar locaties waar ze ongezien een hennepplantage of drugslab kunnen runnen. Een leegstaande schuur is dan interessant.

Voor een noodlijdende boer kan het verleidelijk zijn: die schuur staat toch al leeg en er wordt een flink bedrag geboden, vaak op vriendelijke manier. Art Wolleswinkel, melkveehouder en regionaal bestuurder van boerenbelangenvereniging LTO Noord, heeft het zelf nog niet meegemaakt maar kent verhalen van collega's. "We horen het steeds meer dat boeren benaderd zijn. Ook recent."

SCHUUR VOL DRUGSAFVAL
Huurders willen "een paar plantjes neerzetten" of "wat spullen opslaan". Na de eerste betalingen stopt de geldstroom. Boeren zitten opgezadeld met een schuur vol (drugs)afval of worden in het ergste geval afgeperst of bedreigd om hun schuur toch te blijven afstaan.

Voor burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg is dit reden om samen met LTO Noord en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de bijeenkomst te organiseren. Cnossen: "Ik denk aan de uitdrukking van onze grote legende Johan Cruijff: je gaat het pas zien als je het doorhebt." Cnossen hoopt dat de bijeenkomst de ogen opent van boeren, zodat ze situaties herkennen. "En op die manier mensen beschermen. Dat is het eerste doel, voorkomen dat mensen slachtoffer worden."

MEDEVERDACHTE
Je kunt maar één keer nee zeggen, en dat is bij de eerste keer", zegt Paul van der Weiden van CCV. Wie later terugkrabbelt, is in de ogen van justitie een medeverdachte.

Van der Weiden raadt boeren die benaderd zijn door criminelen aan om dat anoniem te melden. Hij ziet dat de drempel om aangifte te doen vaak hoog is, wie dat doet staat immers geregistreerd. "Achter die drugswereld zit best wel zware criminaliteit. De moorden die plaatsvinden in het westen, hier en daar een vergismoord."

Burgemeester Cnossen heeft niet de illusie dat criminelen haar gemeente overslaan. "De signalen die zijn er gewoon. Drugsproductie in het buitengebied, maar ook bij bedrijven of in huizen, dat is er. Drugsafvaldumping in het buitengebied is er. Ook in Woudenberg zijn er bedrijven waar we vraagtekens bij hebben. Zaken waar nauwelijks klanten komen waarvan je denkt: wat zou daar nou precies gebeuren? Via signalen proberen we dat in beeld te krijgen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -