RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meedenken over de toekomst van Amersfoort: 'Jullie prioriteiten zijn verkeerd'


AMERSFOORT - Hoe kan Amersfoort groeien en tegelijkertijd het intieme karakter vasthouden? Zomaar een vraag op een van de vele flipovervellen in de Sint Joriskerk woensdagavond. Tientallen Amersfoorters nemen er de moeite om hun mening te geven over de toekomst van de stad.

Heel geconcentreerd staat een mevrouw van middelbare leeftijd te schrijven op een groot vel papier. In haar hand een viltstift die ze zojuist heeft gekregen van een medewerkster van de gemeente. Het invulvak is bijna te klein voor het hele concrete idee dat ze wil meegeven als het gaat over het thema wonen. "Je hebt van die Amerikaanse campers, die kun je in en uitschuiven naar gelang hoeveel woonruimte je nodig hebt. Ideaal als toekomstige woonoplossing."

Interview met bezoekster over de toekomst van Amersfoort


Niet alleen concrete suggesties, maar ook zorgen en andere opmerkingen zijn welkom. Zo vraagt iemand zich af waarom de burgemeester meer aandacht geeft aan een duur Koningsdag dan aan de toekomst van onze kinderen en duurzaamheid. 'Jullie prioriteiten zijn verkeerd.' Alles is welkom op deze avond. De gemeente noemt het een stadsgesprek en her en der zijn inwoners ook daadwerkelijk in discussie met ambtenaren over keuzes die gemaakt moeten worden.

 Een van de bezoekers vindt dat Amersfoort de verkeerde prioriteiten stelt Een van de bezoekers vindt dat Amersfoort de verkeerde prioriteiten stelt | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Want dat is waar het om gaat. Volgend jaar maakt de gemeente een zogeheten Omgevingsvisie. Een plan waarin staat hoe de stad zich tot 2030 kan ontwikkelen. De afgelopen periode is bekeken welke vraagstukken er speelden en daar zijn acht thema's uitgekomen: wonen, werken, verkeer en vervoer, voorzieningen, duurzame stad, groen en openbare ruimte, landelijk gebied en identiteit.

 De toekomst van de jonge generatie Amersfoorters blijkt ook een punt van zorg. De toekomst van de jonge generatie Amersfoorters blijkt ook een punt van zorg. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Interessante onderwerpen, maar zie er maar eens een eenduidig antwoord op te geven. Wie staat er bijvoorbeeld wel eens stil bij de vraag hoe mensen uit de stad met de mensen in het landelijk gebied verbonden kunnen worden? Uit de antwoorden wordt al snel duidelijk dat de inwoners die de moeite nemen om naar deze bijeenkomst komen veelal hoog opgeleid zijn. Een blik langs de bezoekers leert trouwens dat ook de gemiddelde leeftijd aan de hoge kant is.

Wat levert het een hoop op he?"
gemeentemedewerker

De medewerkers van de gemeente zijn hoe dan ook tevreden. "Wat levert het een hoop op he", zegt iemand glunderend tegen haar collega. Na het verwerken van de reacties uit het stadsgesprek, legt het college van burgemeester en wethouders de vraagstukken later voor aan de gemeenteraad.

Volgend jaar komt er een concreet voorstel voor de Omgevingsvisie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -