RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sinterklaasintocht Zuilen geschrapt na dreigberichten over roetveegpiet: 'We nemen geen risico'

1/2
UTRECHT - De Sinterklaasintocht in de Utrechtse wijk Zuilen gaat niet door. Het organiserende comité zegt dat er anonieme, bedreigende berichten zijn binnengekomen omdat er voor roetveegpieten is gekozen. Hoewel het vermoeden bestaat dat dit niet uit de wijk zelf komt, wil de organisatie geen risico nemen.

Ook het tekort aan voldoende menskracht en de toegenomen regeldruk vanuit de gemeente hebben tot het besluit geleid, maar de pietendiscussie gaf de doorslag. "Wij kunnen de veiligheid van de bezoekers en vrijwilligers niet waarborgen", zegt Miranda Spies, voorzitter van Stichting Gemeenschap Zuilen.

Bij de gemeente en politie zijn geen signalen binnengekomen dat een intocht niet door kan gaan door de aanwezigheid van roetveegpieten. Volgens de gemeente Utrecht is er ook geen aangifte gedaan van deze bedreiging. En omdat de bedreigingen niet bewaard zijn, kan de gemeente en ook de politie geen verder onderzoek doen.

PIETENTREND
De organisatie in Zuilen volgt de pietentrend die wordt gehanteerd bij de intocht in de Utrechtse binnenstad. Vorig jaar was het fifty-fifty met zwarte pieten en roetveegpieten. Ook toen waren mensen verbolgen, daarom koos het comité nu voor alleen maar roetveegpieten.

VOLGEND JAAR
Stichting Gemeenschap Zuilen gaat nu kijken hoe de intocht van Sinterklaas en zijn pieten volgend jaar vormgegeven kan worden. Juni dit jaar zal er een bijeenkomst zijn waar iedereen zijn zegje kan doen. "We weten dan zeker dat er voldoende draagvlak is. We willen een feestje organiseren waar iedereen in Zuilen zich in kan vinden. Ik ben ervan overtuigd dat we daar met elkaar uit gaan komen. We zijn al drie generaties een interculturele wijk en ook op de scholen gaat goed met diverse pietenoplossingen", aldus Spies.

 1965: Sinterklaas en Zwarte Piet maken een rondrit door Zuilen. Een groep schoolkinderen in de Adriaan van Bergenstraat volgt de koets van de goedheiligman. 1965: Sinterklaas en Zwarte Piet maken een rondrit door Zuilen. Een groep schoolkinderen in de Adriaan van Bergenstraat volgt de koets van de goedheiligman. | Foto: L.H. Hofland / Het Utrechts ArchiefHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -