'Overdreven om op zondagavond te bekeuren voor door rood fietsen'

De meestbesproken kruising van Utrecht
De meestbesproken kruising van Utrecht © Annemarie Sint Jago
UTRECHT - De Utrechtse politieke partij Student & Starter maakt zich boos over het groot aantal fietsers dat in de stad een bekeuring krijgt voor het door rood licht fietsen. De partij stelt schriftelijke vragen aan burgemeester Van Zanen. De partij constateert dat het aantal boetes explosief stijgt, met name bij de Maliebaan.
Raadslid Tim Homan van Student & Starter heeft bij het CJIB de gegevens opgevraagd over bekeuringen in de stad. Daaruit blijkt dat er in 2017 nog slechts 488 bekeuringen waren voor fietsen door rood. Daarvan waren er 325 op het kruispunt bij de Maliebaan. Een jaar later ging het om 676 boetes, waarvan maar liefst 518 op het kruispunt Maliebaan. Dit jaar laat volgens Homan een explosieve groei zien: tot 1 oktober waren er al 1214 bekeuringen, waarbij het kruispunt Maliebaan met 548 stuks nog altijd aan kop gaat.
Op dat moment - zoals altijd op zondagavond - was het hartstikke rustig
Tim Homan - Student & Starter
Het kruispunt tussen de Maliebaan, Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat is een berucht kruispunt. Er staan regelmatig fietsfiles en de installatie van de verkeerslichten is verouderd. In de gemeenteraad en met de buurt wordt al jaren gesteggeld over het aanpassen van de kruising en het herinrichten van de Maliebaan. De Nachtegaalstraat is een belangrijke route voor fietsers tussen het centrum van de stad en universiteitswijk De Uithof. De route wordt in de spits gebruikt door duizenden tweewielers.

VREEMD

Student & Starter verbaast zich ook al jaren over de afstelling van de verkeerslichten: fietsers krijgen rood licht als voetgangers nog secondenlang mogen oversteken. De partij vindt het daarom niet terecht dat zoveel fietsers op die plek een bekeuring krijgen. "Dat de verkeers-installatie in slechte staat verkeert, is nota bene één van de redenen dat dit kruispunt herontwikkeld moet worden," zegt Homan. "Wij vinden het vreemd dat specifiek hier zo fanatiek wordt gehandhaafd."
De partij vindt het daarnaast heel gek dat er ook op zondagavond bekeurd wordt, het is dan zo rustig dat het niet gevaarlijk is om door rood te rijden. "Mensen die door rood fietsten toen het voetgangerslicht voor de ventweg plus alle overige fietserslichten nog op groen stonden, werden staande gehouden en op de bon geslingerd. Op dat moment - zoals altijd op zondagavond - was het hartstikke rustig," zegt Homan. "Bij gebrek aan kruisend verkeer was er sowieso geen enkel risico met betrekking tot de verkeersveiligheid."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.