Snelrecht bij alle rechtbanken

DEN HAAG - Alle rechtbanken in Nederland krijgen de voorziening om snelrecht toe te passen. Bij grootschalige
ordeverstoringen en in de grote steden komt er een voorziening voor supersnelrecht. Dat zegt minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).
Bij snelrecht vindt berechting plaats binnen de termijn van de inbewaringstelling (veertien dagen). Supersnelrecht houdt in dat er berechting plaatsvindt binnen de termijn van de inverzekeringstelling, drie dagen. Het is de bedoeling dat geweld tegen werknemers in de publieke sector, zoals hulpverleners (ambulancepersoneel) en politie, zoveel mogelijk via supersnelrecht wordt afgedaan.
De meeste rechtbanken kunnen al zaken door snelrecht afdoen, maar Hirsch Ballin wil dat dit overal mogelijk wordt. Hij wil het supersnelrecht ook toepassen bij grote evenementen, gerichte alcoholcontroles en bij risicowedstrijden in het voetbal. Tijdens de jaarwisseling zullen in alle grote steden supersnelrechtzittingen plaatsvinden.
Het Openbaar Ministerie komt nog dit jaar met een 'menukaart snelrecht', die aangeeft in welke situaties, bij welke doelgroepen en bij welke delicten snelrecht kan worden toegepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.