Kort nieuws: spoorboekje in bus beschikbaar

REGIO - Vanaf half december kunnen busreizigers in Utrecht in de bus zien wanneer hun aansluitende trein of bus vertrekt. Connexxion bouwt in nieuwe bussen schermen waar de actuele reisinformatie op te zien is. Het gaat om 200 bussen. Vooralsnog komen die schermen alleen in bussen die rijden in de provincie Utrecht.
* De politie in Bunschoten heeft een einde gemaakt aan een joyride. Een 16-jarige jongen scheurde in de auto van zijn vader over de Amersfoortseweg. Hij haalde snelheden van ruim 100 kilometer per uur en de politie besloot snel een einde te maken aan de pretrit. De vader van de tiener wist niets van het leengedrag van zijn zoon.
* In de Utrechtse wijk Overvecht is een scheldpartij tussen kinderen gisteravond uitgelopen op een vechtpartij tussen een groep mannen. Aan de Tigrisdreef waren een aantal mannen verhaal gaan halen bij een bewoner over de scheldpartij. Dat liep zo uit de hand dat de politie moest ingrijpen.Twee mannen zijn aangehouden.
* In Utrecht begint dinsdag de campagne B-open. Dit is een initiatief van Centrum Maliebaan, instelling voor verslavingspsychiatrie. Met de campagne wil de instelling jongeren laten zien hoe problemen met alcohol, drugs of gokken kunnen worden voorkomen. De komende twee weken is B-Open aanwezig bij verschillende jongerenacitiviteiten in wijken en scholen in de regio.
* De Nederlandse hogesnelheidstreinen gaan pas in 2010 met 250 kilometer per uur rijden. Dat is twee jaar later dan het plan was. De vertraging is te wijten aan de Canadese fabrikant van de treinen. Die heeft problemen om het beveiligingssysteem van de treinen op orde te krijgen.
* Een primeur voor een Utrechts makelaarskantoor. Peek & Pompe makelaars heeft het mogelijk gemaakt om door een barcode informatie over te koop staande huizen te krijgen. Met een mobiele telefoon is de barcode te scannen. Geinteresseerden worden dan doorverwezen naar een mobiele website met informatie over het pand.
Vooralsnog is dit alleen mogelijk bij een pand aan de Croeselaan.
* De fractie van Progressief Woerden gaat de knelpunten in het verkeer inventariseren. Volgens de fractie hebben fietsers en wandelaars het zwaar in hun gemeente. Progressief Woerden wethouder Ympa opent het meldpunt volgende week op de koeienmarkt.
* Onderzoekers van het UMC in Utrecht hebben belangrijke ontdekkingen gedaan in het onderzoek naar schizofrenie. Zo zijn er drie genen vastgesteld die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.
Voor het onderzoek zijn de dna-scans van 750 patienten nagegaan. Schrizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte waarbij de patient waanbeelden krijgt en een tekort krijgt aan levenslust.
* Ouderen aanspreken met babytaal is erg ongezond. Dat zegt het Nationaal Ouderenfonds in Bunnik.
Het fonds beroept zich op een Amerikaans onderzoek, waaruit blijkt dat een kinderlijke behandeling van ouderen lijdt tot stress en hartkwalen. Ook gaat de geestelijke gezondheid achteruit, wanneer ouderen niet op hun niveau worden benaderd.Het ouderenfonds roept iedereen die veel met ouderen in contact komt, aandacht te besteden aan hun taalgebruik.
* In Utrecht heeft de politie gisteravond moeten ingrijpen bij een vechtpartij. Toen de politie arriveerde aan de Laan van Engelswier stonden er zo'n 20 mensen op straat. De rust leek net wat teruggekeerd maar toen de plitie wilde weggaan laaide de vechtpartij weer op. De agenten hebben de wapenstok en honden ingezet om de rust terug te brengen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.