RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Blinde kunstenaar exposeert in Leersum: "Sponsjes, soms een kwastje, maar meestal schilder ik met mijn vingers"

1/3
LEERSUM - "Ik ga het u uitleggen. Als u een beetje naar achteren loopt, en dan kijken..en dan zie je daar als het goed is twee mensen die aan het dansen zijn. Liefdevol." Kunstenaar Laura Meddens omschrijft haar schilderij Tango. Zo'n anderhalve meter breed en een meter hoog. En dat terwijl ze het zelf nog nooit gezien heeft.

Met de ogen van Laura Meddens was tot haar 27e niets mis. Maar vanaf 1994 werd ze slechtziend. Om in 2007 haar zicht volledig te verliezen. Het betekende niet dat beelden meer had. In het koesthuis van Parc Broekhuizen in Leersum zegt Meddens: "Vanaf 2010 begon ik figuren te zien. Mijn vader overleed en toen zag ik hem ineens voor de kist staan. Ik denk dat het toch verbonden heeft met de ziel. Het heelal is vol met mooie dingen, ik denk dat het daarmee te maken heeft."

BEELDEN GINGEN EN KWAMEN
Het waren beelden die nog heel erg leken op waarnemingen van mensen die wel kunnen zien. "Maar die beelden verdwenen weer", zegt Meddens. "In 2015 kreeg ik nieuwe beelden binnen en toen ben ik gaan schilderen."

Meddens vervolgt: "Het beeld moet mooi genoeg zijn om te schilderen. Ik heb drie rekken waar ik 21 kleuren in heb zitten. Die ken ik uit mijn hoofd. Als ik dat beeld zie dan heeft dat bepaalde kleuren,en die ga ik dan op het doek zetten."

 Tango, het eerste schilderij van Meddens nadat ze haar zicht verloor Tango, het eerste schilderij van Meddens nadat ze haar zicht verloor | Foto: RTV Utrecht

De achtergrond van haar doeken zijn vaak zwart. "En in de voorgrond zijn allemaal prachtige kleuren", zegt ze. En hoe ze schildert? "Vingers, sponsjes, enkele keer een kwastje, maar meestal schilder ik met mijn vingers en mijn handen. Die heb ik altijd bij me dus ik kan altijd schilderen. Ik hoop dat wat ik van binnen in mijn hart zie, dat ik dat op het doek kan krijgen en dat andere mensen dat ook kunnen zien."

Het lukt haar een enkele keer, meent Meddens. Tango is daar volgens haar een voorbeeld van. Toen Meddens nog kon zien schilderde ze al, maar Tango was het eerste schilderij dat ze maakte nadat ze volledig blind was geworden. Haar dochter vond het zo mooi dat ze het wilde hebben. "Dat heeft mij ertoe gebracht om door te gaan."

Vriendin Hellen is ook in Parc Broekhuizen. "Wat heel mooi om te zien is, is dat zij in haar werk alleen te werk gaat in een trance en iets op het doek zet wat ze van binnen ziet. En daarna gaat de kijkende wereld naar haar schilderijen kijken en zien daar vanalles in. Hoe langer je kijkt, hoe meer er naar je toe komt. Maar dat heeft ook te maken wat jij er als kijkende persoon uit haalt."

KLEINE MENSEN
Dat bleek wel uit een ander werk, Chorus of Love, dat Meddens is gaan schilderen nadat ze beelden van kaarsen binnen had gekregen. "Mooi dat ik dat op doek had gekregen, maar mensen keken ernaar en die zagen er allemaal kleine mensjes in."

 Chorus of Love, met kaarsen. Of zijn het toch mensen? Chorus of Love, met kaarsen. Of zijn het toch mensen? | Foto: RTV Utrecht

Tango en ook het kleurrijkere schilderij Chorus of Love zijn te zien in Parc Broekhuizen. Vanaf begin februari hangen 14 werken van Meddens daar, als de tentoonstelling Bezieling at the parc opent. Als kind kwam Meddens al in Parc Broekhuizen. Een schilderij ervan is er nog niet. Maar die gaat er zeker komen, belooft Meddens.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -