Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij verlamd raakte: "Ik moest opnieuw leren lopen"

PROVINCIE UTRECHT - Op het hoogtepunt van zijn verslaving gebruikte Ayoub 8 á 9 flessen lachgas per dag. Dat zijn bijna 1000 ballonnen. Ayoub zat alleen nog maar op de bank en zijn dealer deed zelf de voordeur open om hem van meer drugs te voorzien. "Hij bracht het letterlijk tot in mijn woonkamer. Ik heb een keer een hele week op de bank gezeten. Constant was ik ballonnen aan het blazen."
Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij er verlamd van raakte. Lachgas blokkeert de opname van vitamine B12, waardoor het zenuwstelsel op een gegeven moment niet meer werkt. "Ik moest een paar weken naar het ziekenhuis om opnieuw te leren lopen. Maar daarna kon ik nog steeds niet stoppen met lachgas."

FEESTDRUG

Lachgas staat vooral bekend als feestdrug. Het is legaal te krijgen en tegenwoordig zie je het op veel feestjes terug. Lachgas heeft een onschuldige reputatie en de kans op verslaving is volgens experts niet groot. Toch zijn er steeds meer gevallen bekend van gebruikers die afhankelijk zijn van lachgas. Niet lichamelijk, maar vooral geestelijk. Ook wordt overlast ervaren van jongeren die lachgas gebruiken op parkeerplaatsen. Daarom hebben verschillende gemeenten in Utrecht het gebruik van lachgas op de openbare weg strafbaar gesteld.
Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij verlamd raakte

GASFLESSEN

In het straatbeeld zie je regelmatig lege slagroompatronen liggen waarin het lachgas zit. Maar de echte verslaafden gebruiken het uit een grote gasfles. Die flessen kosten tussen de 50 en de 100 euro en zijn legaal te koop.
De flessen lachgas zijn niet zonder risico, vertelt Laura Nijkamp van het Trimbos Instituut. "Het gas in die flessen is heel koud. Wanneer je het gas direct uit de fles gebruikt, kunnen je longen of lippen bevriezen. Of wanneer iemand de fles tussen zijn benen houdt, kunnen er brandwonden ontstaan."
Ik dacht dat ik dood ging. Ik heb toen mijn moeder gebeld om vergiffenis te vragen.
Ayoub, verslaafd aan lachgas

FAMILIE

Nadat Ayoub verlamd raakte, begreep zijn familie pas hoe erg hij er aan toe was. Zijn zus Khadiza ging op een keer 's nachts naar een parkeerplaats waar ze Ayoub aantrof in een auto met een fles lachgas. "Je ziet een hoopje zitten in de auto, helemaal alleen in het donker. Enorm eenzaam. Dat doet heel veel pijn. Zijn gasfles was zijn beste vriend en ik kreeg hem er niet van weg."
Nu Khadiza ervaring heeft met de gevolgen van lachgas, probeert ze andere families te helpen. Ze ziet dat vooral jongeren met een Marokkaanse achtergrond verslaafd raken. "Wij komen uit een taboecultuur. Het is daarom een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Dat probeer ik te doorbreken."
Khadiza heeft veel contact met jongens, maar ook meisjes, die psychische problemen krijgen door overmatig gebruik van lachgas. Ze ziet dat de reguliere behandelmethodes niet werken binnen de Marokkaanse gemeenschap. "De verslavingszorg stuurt Marokkaanse jongens naar een groepsbehandeling waar ze moeten praten. Maar ze zijn helemaal niet gewend om open te zijn over hun emoties. Dus haken ze heel vaak af."

PSYCHOSE

Pas toen Ayoub symptomen van psychoses kreeg, wist hij van het lachgas af te komen. "Ik dacht dat ik dood ging. Ik heb toen mijn moeder gebeld om vergiffenis te vragen. Toen ik me realiseerde hoe erg ik haar kapot maakte met mijn gedrag is het me gelukt om te stoppen."
Ayoub gebruikt nu geen lachgas meer en hij wil zijn verhaal vertellen aan andere jongeren. "Ik zie nu al jongens van 14 jaar oud die ballonnen blazen. Maar ik heb dit pad al gelopen. Ze moeten het niet doen." Hij hoopt dat andere jongeren zijn verhaal horen en besluiten van het lachgas weg te blijven. Ook hoopt hij dat de overheid lachgas helemaal verbiedt, zodat niemand meer verlamd of in een psychose raakt.
Ayoub en Khadiza zijn gefingeerde namen. De echte namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie van RTV Utrecht bekend. Mensen die hulp zoeken, kunnen contact opnemen via samensterktegenlachgas@gmail.com

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.