Utrecht: "Verzet tegen verbreding van A27 door burgers mogelijk"

Burgerverzet in 2013 tegen verbreding van de A27.
Burgerverzet in 2013 tegen verbreding van de A27. © Robin Utrecht, ANP
UTRECHT - Het college van B en W in Utrecht heeft geen mogelijkheden om zich te verzetten tegen de verbreding van de A27 en A12 rond de stad. Maar burgers en belangenverenigingen kunnen dat wel. Dat antwoordt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) op vragen van alle linkse partijen in de Utrechtse raad.
De partijen stelden de vragen naar aanleiding van het bericht dat de verbreding van de A27 door kan gaan, maar wel een aantal jaren vertraging oploopt.
Om de stikstofcrisis te doorbreken, heeft het kabinet onder andere besloten om de snelheid op de snelwegen te verlagen tot 100 kilometer per uur. Minister Van Nieuwehuizen liet doorschemeren dat de verbreding van de A12 en A27 daardoor zou kunnen doorgaan.
Naast het verbreden van de weg behelst het project ook maatregelen om de geluidsoverlast van de snelwegen in de stad terug te dringen, de aanplant van honderden bomen en een verbinding in de vorm van een park tussen de stad en de bossen bij Amelisweerd.
De linkse partijen in de raad zijn tegen de plannen van de minister. Daarom wilden ze van de wethouder weten of er bezwaar gemaakt kan worden tegen het doorzetten van de plannen. Ook vroegen ze hoe burgers in verzet kunnen komen. De wethouder geeft aan dat er een nieuw zogenoemd tracé-besluit genomen gaat worden. Daar kunnen burgers en belangengroepen opnieuw bezwaar tegen maken.
Verder gaf de wethouder aan dat het standpunt van het college van B en W blijft dat een verbreding van de A27 waarbij de bak van Amelisweerd verbreed moet worden niet wenselijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.