Utrecht neemt afscheid van wijkraden

Het stadskantoor van Utrecht.
Het stadskantoor van Utrecht. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond een besluit genomen waarmee definitief een einde komt aan de wijkraden in de stad. Voor inwoners wil het college van burgemeester en wethouders nieuwe manieren invoeren om ze bij het gemeentebestuur te betrekken.
De wijkraden waren een idee van de lokale partij Leefbaar Utrecht van Henk Westbroek. Hij wilde daarmee de participatie van de burgers bij het besturen van de stad vergroten. Kritiek op de wijkraden was er vanaf het begin. Die werden niet verkozen; kandidaten kon op voordracht lid worden. Daarmee waren ze geen afspiegeling van de samenstelling van een wijk.
Aan de andere kant voelden wijkraden zich niet gehoord door de politiek. De afgelopen jaren haakten diverse wijkraden teleurgesteld af. Ook leden en voorzitters van wijkraden gaven de pijp aan Maarten.
Het college van GroenLinks, D66 en ChristenUnie heeft er voor gekozen om een nieuw stelsel van burgerparticipatie in te stellen. In plaats van de wijkraden komen er wijkplatforms. Ook wil het college dat burgers meer online participeren, maar waarin ze zo kunnen participeren is nog niet duidelijk.
Een belangrijk doel van de nieuwe methode van participatie is om het besturen van de stad meer 'inclusief' te maken, of zoals wethouder Anke Klein het zegt: "Meer verschillende Utrechters kunnen meedoen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.