Soest trekt miljoenen uit voor nieuwe sporthal

De oude sporthal is aan vervanging toe.
De oude sporthal is aan vervanging toe. © Google Street View
SOEST - Eindelijk is de kogel door de kerk: de nieuwe sporthal in Soest komt achter het zwembad aan de Dalweg. Dat heeft de gemeenteraad gisteren besloten. Een mijlpaal, want er wordt al jaren gesteggeld over de plannen van de nieuwe sporthal.
Met name het financiële aspect zorgde voor vragen in een deel van de raad. De nieuwe hal gaat 7,7 miljoen euro kosten. "Nu het eindelijk zover is dat alle partijen het eens zijn, de sportfederatie, gebruikers én de buurt, dan moeten wij als politiek ook de knip gaan trekken", aldus sportwethouder Harrie Dijkhuizen. "Dan hebben we een toekomstbestendige hal, waar we zeker veertig tot vijftig jaar mee vooruit kunnen."
FINANCIËN
De oude sporthal, Beukendal, was dringend aan vervanging toe - dat was allang duidelijk. Maar in februari van dit jaar bleek de nieuwe sporthal ineens bijna twee keer zoveel te gaan kosten: een kostenplaatje van 6,5 miljoen euro, zo was de verwachting toen.
Dat riep veel vragen op in de gemeenteraad. Volgens wethouder Dijkhuizen waren deze toegenomen kosten te wijten aan toegenomen bouwkosten. Ook zou de hal aan veel meer duurzaamheidseisen moeten voldoen.
De gemeente wilde een vervolgonderzoek naar de nieuwe sporthal. Als dat was afgerond zou de raad een definitief besluit nemen. En dat besluit kwam gisteren: groen licht.

VERDEELDE BELANGEN

"Het kost inderdaad veel geld", beaamt Dijkhuizen. "Maar het is een groot gebouw, en dan heb je te maken met programmatische eisen. Er zijn heel veel belangen die spelen. Het is een bijzonder project - ik zou bijna zeggen dat de belangen nog nooit zó verdeeld waren bij een dergelijk project. Het kost dan ook tijd om al die belangen op één lijn te krijgen."
Dat dat tóch is gelukt, noemt de wethouder "een fantastisch resultaat". "We hebben een plan gemaakt waar alle betrokkenen achter staan. Er is niemand - misschien op een enkeling na, die zegt: dit willen we niet."
De bouw moet in oktober 2020 starten, er is een jaar uitgetrokken voor de bouw. In oktober 2021 moet de nieuwe sporthal aan de Dalweg klaar zijn. "Dat geeft ons tijd om even afscheid te nemen van Beukendal, de oude sporthal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.