RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

VVD: "Utrecht zet belabberde enquête op Facebook"

UTRECHT - De Utrechtse VVD maakt zich boos over een enquête van de gemeente Utrecht. De enquête zou onnodig sturend zijn en onduidelijke vragen bevatten. Bovendien is het volgens de liberalen merkwaardig dat de vragen alleen via social media gesteld worden, waardoor maar een beperkte doelgroep bereikt wordt.

Marijn de Pagter is raadslid voor de VVD. Hij noemt de enquête "belabberd". Eén van de vragen luidt: "Hoe belangrijk vind je het om in Utrecht ruimte te maken voor groen, voetgangers en openbaar vervoer, ook als dat ten koste gaat van ruimte voor de auto?" De Pagter zegt daarover: "De VVD vindt deze vraag zeer sturend. Het zou beter zijn om afzonderlijke stellingen voor te leggen, zoals: "Ik vind het belangrijk om te investeren in betere autowegen in Utrecht' of 'Ik vind het belangrijk om te investeren in betere fietspaden in Utrecht", waarna de geënquêteerde kan aangeven of hij het met de stelling eens is of niet."

Het resultaat van deze vraag ligt van tevoren eigenlijk al vast"
Marijn de Pagter - VVD-raadslid

Een andere vraag luidt: "Hoe ervaar je het autoverkeer, fietsverkeer en openbaar vervoer in Utrecht?" De deelnemer krijgt vijf mogelijke antwoorden voorgeschoteld, van 'veel te rustig' tot 'veel te druk'. De Pagter zegt daarover: "Er zullen bijvoorbeeld bij deze vraag niet of nauwelijks Utrechters zijn die zullen zeggen: ik vind het veel te rustig op de weg, doe mij maar meer drukte in het verkeer! Het ligt voor de hand dat deze vraag meer antwoorden oplevert voor 'veel te druk' en 'te druk'. Inwoners die nu geen problemen ervaren, zullen reageren met 'neutraal'. Daardoor ligt het resultaat van deze vraag van tevoren eigenlijk al vast", zegt de VVD-er.

VOORINGENOMEN
Dan kent de enquête de vraag: "De drukte zal de komende tijd toenemen. Hoe belangrijk vind je dat de gemeente dit aanpakt?" Daarover zegt De Pagter: "Het 'aanpakken' van drukte kan op heel veel manieren worden geïnterpreteerd. De een wil misschien meer rijbanen, de ander meer fietspaden, weer een ander allebei. Het is dus totaal onduidelijk wat deze vraag moet opleveren."

De partij verbaast zich er tenslotte over dat de gemeente alleen maar vraagt naar autobezit en niet naar het bezit van een fiets of het gebruik van OV. De Pagter vraagt aan de wethouder de enquête zo snel mogelijk van het internet te halen en te vervangen door een "niet-vooringenomen vragenlijst".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -