RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vogelbescherming: 'Dit jaar zo'n 4.000 grutto's te weinig'

ZEIST/PROVINCIE UTRECHT - Het aantal grutto's in Nederland neemt nog altijd af. Vogelbescherming Nederland in Zeist heeft daarover een brandbrief naar alle provinciebesturen gezonden.

Uit een recente telling blijkt dat afgelopen broedseizoen ongeveer 9.000 jonge grutto's hebben leren vliegen. Om de sterfte van oude vogels te compenseren hadden dat er 13.000 moeten zijn. Friesland is met 5400 opgroeiende grutto's het enige lichtpuntje. De vogelbescherming vermoedt dat roofdieren door de muizenplaag daar eieren en kuikens van weidevogels vaker links hebben laten liggen.
TELLING De jaarlijkse telling door de Vogelbescherming, Sovon en de Rijksuniversiteit Groningen is voor de achtste keer op rij gehouden. Daarbij wordt een berekening gemaakt op basis van 255 gruttokuikens die in het voorjaar zijn geringd en in de zomer door vogelaars zijn gespot. Alleen in 2013 en 2017 beleefde de grutto redelijk goede broedseizoenen. De afgelopen dertig jaar is de totale populatie met tweederde geslonken.

Volgens de Vogelbescherming wordt het geleidelijke verdwijnen van de grutto vooral veroorzaakt door het verlies van gebieden waarin de vogel gedijt. Kuikens kunnen niet goed opgroeien op grasland dat vroeg wordt gemaaid en waar weinig insecten leven. Daardoor krijgen hier en daar roofdieren ook meer kans om zwakke vogeltjes te grijpen.
MAATREGELEN De Vogelbescherming luidt opnieuw de noodklok en richt zich daarbij vooral op de provincies. Die zijn sinds enige jaren verantwoordelijk voor weidevogels. De natuurorganisatie vraagt om effectieve maatregelen tegen de achteruitgang.

Natuurlijk ZoŽy besteedde eerder dit jaar aandacht aan de situatie van de grutto.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -