Utrechts ruimte-instrument ontdekt groot methaanlek

De Sentinel-5P satelliet, met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi
De Sentinel-5P satelliet, met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi © ESA
DE BILT - Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben vanuit de ruimte een groot lek ontdekt van methaan. Dat broeikasgas ontsnapte uit een olie- of gasinstallatie in Turkmenistan. Het lek was zichtbaar op satellietmetingen en is inmiddels gedicht.
De metingen werden onder meer gedaan met het Nederlandse instrument Tropomi, dat wordt aangestuurd door specialisten van het KNMI en ruimte-instituut SRON in Utrecht. Nooit eerder werd op deze manier zo'n lek ontdekt.
Onderzoeker Pieternel Levelt, hoofd satellietwaarnemingen van het KNMI en hoogleraar aan de TU Delft, is opgetogen over het nieuws. Zij zegt bij de NOS: "Methaan is een heel krachtig broeikasgas. Dat we met Tropomi over de hele wereld dit soort lekkages kunnen opsporen, is erg belangrijk voor het klimaat. Het instrument heeft een enorme impact. In de wetenschappelijke wereld wordt het een gamechanger genoemd." Volgens Levelt kan het systeem helpen bij het realiseren van klimaatbeleid. Vanuit de ruimte kan worden gekeken of landen zich aan de afspraken houden.
Tropomi werd bij ruimte-instituut SRON in Utrecht ontwikkeld, onder meer om vanuit een satelliet de komende jaren elke dag een 'wereldkaart' van de luchtkwaliteit op aarde te maken. Ook meet het instrument broeikasgassen als methaan in de aardatmosfeer. Wetenschappers over de hele wereld kunnen gratis over de data beschikken.
KNMI satelliet meet luchtvervuiling beter dan ooit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.