RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Autoriteit Persoonsgegevens: Meander MC mag wel aan de balie namen van patiënten geven

AMERSFOORT - Meander MC reageert verbaasd op nieuws dat de Autoriteit Persoonsgegevens het wel toestaat om aan de balie van een ziekenhuis tegen bezoekers te vertellen in welke kamer een patiŽnt ligt. RTV Utrecht belde even met de privacywaakhond naar aanleiding van nieuws dat het Amersfoortse ziekenhuis hiermee stopt omdat het tegen de wet zou zijn. En wat blijkt: dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet zo.

Deze week maakte het ziekenhuis bekend dat bezoekers aan de balie niet meer te horen krijgen in welke kamer patiŽnten liggen. Dat zou tegen de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) zijn, die de privacy van mensen beschermt. "Het moet van de wet", zei woordvoerder Erik van Goor toen voor de camera van RTV Utrecht. Bezoekers moesten voortaan via een contactpersoon aan meer informatie komen.

Alleen klopt het helemaal niet dat het verstrekken van gegevens aan de balie niet mag, aldus een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Als een baliemedewerker van het ziekenhuis tegen een bezoeker zegt waar een patiŽnt ligt, dan is dat geen AVG-probleem." Het gaat in zo'n geval namelijk niet om 'verstrekking' van gegevens. Wel is het belangrijk dat het medisch beroepsgeheim niet wordt overtreden doordat andere wachtenden in de rij namen van mensen kunnen opvangen.

Het zou pas een probleem worden als bezoekers bij de balie een lijst kunnen inzien met namen en kamernummers van patiŽnten. "Zo'n lijst maakt inbreuk op de privacy van die patiŽnten en mag dus strikt genomen niet. Het ziekenhuis zou dan moeten zoeken naar alternatieven die privacy-vriendelijker zijn."

EER EN GEWETEN
De interpretatie van de Autoriteit Persoonsgegevens was een verrassing voor het ziekenhuis. "Binnen Meander hebben we naar eer en geweten gehandeld en gemeend dat de AVG het niet toelaat dat we aan de balie gegevens van patiŽnten verstrekken", schrijft Erik van Goor.

HEROVERWEGEN
Het ziekenhuis gaat nu opnieuw advies inwinnen en het beleid heroverwegen. Voorlopig blijven de maatregelen in het Amersfoortse ziekenhuis wel van kracht: "Waarbij we uiteraard iedereen aan onze balie op een goede manier zullen helpen en niemand zomaar naar huis sturen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -