RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Crowdfundactie voor ernstige zieke Jaapie uit Oudewater: "Hij wil nog één keer zwemmen met dolfijnen"

OUDEWATER - Jaap (35) uit Oudewater is ernstig ziek en heeft waarschijnlijk niet lang meer te leven. Hij heeft nog een laatste wens: zwemmen met dolfijnen in Orlando in de Verenigde Staten. Om dat mogelijk te maken, is zijn familie een crowdfundactie begonnen.

Jaap, of Jaapie, zoals zijn familieleden en vrienden hem noemen, lijdt aan de ziekte ADCA. Deze zeldzame ziekte tast de kleine hersenen aan. Toen hij een jaar of 16 of 17 was, werd dat voor het eerst merkbaar doordat zijn zicht achteruit ging. "Hij wilde scooter rijden. Wij hielden ons hart vast, maar hij moest en zou een scooter hebben", vertelt zijn vader.

Het lukte hem ook om zijn droombaan als vrachtwagenmonteur te vinden. "Maar op een gegeven moment ging het niet meer", legt zijn vader uit. "Zijn ogen gingen achteruit en naar mate de tijd vorderde, ging het lopen slecht. Net alsof ie dronken was." Inmiddels gaat lopen helemaal niet meer en is hij blind. Hij zit in een rolstoel en brengt een groot deel van de dag in bed door.
ADCA staat voor Autosomaal Dominant Cerebellaire Ataxie. Het is een ziekte die erfelijk wordt doorgegeven. Jaapie verloor eerder al twee zusjes en een broertje aan de ziekte. Ook zijn moeder is overleden.
Met Orlando heeft Jaapie een speciale band. Een aantal jaar geleden ging de hele familie daar naartoe en mochten ze zwemmen met dolfijnen. "In 2010 kreeg onze jongste zoon kanker", vertelt de vader. "Die kreeg toen een reis van Doe een Wens aangeboden. Dat was naar Orlando."

Het gezin heeft warme herinneringen aan die reis en Jaapie zou dolgraag nog een keer gaan. "Om met de dolfijnen te zwemmen en gewoon de sfeer daar. En Jaapie zegt: en dan hoop ik dat ik snel m'n ogen kan sluiten. Want het leven is voor hem op."

Om die wens in vervulling te laten gaan, is de tante van Jaapie een crowdfundactie voor hem begonnen. Want de familie - die al tal van tegenslagen had - heeft zelf niet de financiële middelen voor zo'n reis. "Daar is heel veel voor nodig", legt tante Marjolein van Schoonhoven uit. "Zijn energieniveau is laag. Dus een vlucht met het vliegtuig kan hij niet in een stoel doorbrengen, hij zal ook echt moeten kunnen rusten tijdens de vlucht. Dus dan zit je al aan dure stoelen."

Ook in Orlando kan hij niet overal overnachten, omdat hij bijvoorbeeld een aangepaste badkamer nodig heeft. Daarnaast wil Jaapie graag dat zijn nog levende broers en zusjes meegaan. De familie denkt daarom 25.000 euro nodig te hebben. En vraagt mensen die dat willen, om te doneren. Er is enige haast bij, want het gaat snel achteruit met Jaapie. De familie wil daarom het liefst in januari al gaan.

HARTVERWARMEND
Dat Marjolein dit allemaal doet voor haar neefje, vindt vader Jaap hartverwarmend. "Zo ontzettend lief, ik ben daar zo dankbaar voor. Ik hoop echt dat dit gaat lukken." Hij gunt het Jaapie zo. Want ondanks alle tegenslagen, heeft hij er altijd het beste van gemaakt. "Zijn motto is pluk de dag. Het is een dappere kerel geweest, echt waar. Hij heeft zich er doorheen geslagen. Gewoon een bikkel. Maar het is nu op", zegt zijn vader.

Mocht u Jaapie willen helpen met het verwezelijken van zijn droom, kijk dan op deze Facebookpagina of bekijk onderstaande videoHeb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -