Leerlingen strijden tegen elkaar op het NK Debatteren in Bilthoven

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven worden vandaag en morgen de voorrondes van de 22e editie van het NK Debatteren voor Scholieren gehouden. De school organiseert dit evenement in samenwerking met de Stichting Nederlands Debat Instituut.
Ieder jaar nemen de leerlingen het tegen elkaar op door middel van drie centrale stellingen. Deze hebben allemaal een maatschappelijk thema. De stellingen die dit jaar aan bod komen zijn: ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen, nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben, en wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.
"Er zijn drie verschillende stellingen die we van tevoren hebben kunnen voorbereiden, maar daar blijft het niet bij. Er is ook nog een verrassingsstelling. Het is ook zo dat we maar twee van de drie stellingen gaan behandelen vandaag", zegt Dunya Bouzerda, deelnemer aan het NK. Ze is blij dat ze de laatste spreker in het debat is, dus ze moet vooral inhaken op de monologen van de tegenpartij.
Deelnemer Jade Kroet stelt dat het voorbereiden van de stellingen, met name de stelling over de feestdagen, lastig is. "Als voorstander kun je je stelling goed voorbereiden. Maar als je toevallig in de tegenpartij zit, moet je goed luisteren naar de plannen van de voorstanders. Het is bijna niet te doen om tegenargumenten van tevoren al voor te bereiden. Het moest zo algemeen mogelijk."
Hellen Dil is debatcoach vanuit de school en zij vindt het mooi om te zien dat veel leerlingen zo actief bezig zijn met debatteren. "De leerlingen hebben er zelf voor gekozen om in hun vrije tijd en op hun vrije dagen hier te komen om te debatteren. Leerlingen ontwikkelen door het debatteren vaardigheden die van pas komen op latere leeftijd zoals teamwork, meningen vormen en die mening weer onderbouwen."
De leerlingen die tijdens de voorrondes in de top tien komen mogen door naar de finale. Die vindt op zaterdag 18 januari 2020 plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen.
NK Debatteren voor Scholieren in Bilthoven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.