RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van kabelroller tot de inkeping in je beschuitje: nationale uitvindersdag op Paleis Soestdijk

1/2
BAARN - Van doodsimpel tot baanbrekend vernieuwend: op Paleis Soestdijk staan morgen uitvindingen centraal tijdens de Nationale Uitvindersdag.

Die wordt georganiseerd door de Nederlandse Orde van Uitvinders, de NOVU, die niet geheel toevallig om de hoek van het paleis gevestigd zit. Bezoekers kunnen voorbeelden zien van Nederlandse uitvindingen, de succesvolle en de minder geslaagde ideeŽn. Ook wordt een blik in de toekomst gegeven en kunnen creatievelingen langskomen om hun eigen idee te laten testen op haalbaarheid.

VERDER HELPEN
De NOVU bestaat dertig jaar en probeert al jaren mensen met een goed idee verder te helpen. "We krijgen misschien zo'n honderd goede ideeŽn per jaar", vertelt directeur Joris Cavelaars van de NOVU. "We krijgen elke week wel een idee of vijf binnen die we bespreken. Er worden ontzettend veel dingen bedacht."

Zijn organisatie helpt deze mensen. "We kijken of het inderdaad een goed idee is, zetten alle vragen op een rijtje en kijken hoe je verder kan. We ondersteunen en adviseren zonder eigen belang, dus het is echt een beroepsvereniging."

Ik had heel veel computers in leslokalen en het lag helemaal vol met kabels en ik dacht: verzin een list!"
Ralph Stuyver - uitvinder van de kabelroller

Eťn van die aangesloten leden is Ralph Stuyver. Hij bedacht een kabelroller. "Dat is al een paar jaartjes geleden, in 1995 ofzo", vertelde hij vandaag in het televisieprogramma UVandaag. "In dit geval ontstond het uit een ergernis uit mijn eigen werkomgeving. Ik gaf les op de universiteit in Delft. Ik had heel veel computers in leslokalen en het lag helemaal vol met kabels en ik dacht: verzin een list!" Samen met een partner ontwikkelde hij daarop de kabelroller.

Ondanks het grote succes werd hij daar niet rijk van. "Wij hebben er toen voor gekozen om het niet zelf op de markt te brengen maar het aan een bedrijf te verkopen dat het op de markt brengt. Dat betekent dat je een percentage van een verkocht product krijgt en niet de volledige omzet. Dus dat betekent dat je daar relatief minder aan verdient." Toch heeft Stuyver daar geen spijt van, want nieuwe dingen bedenken is nou eenmaal waar hij het meest blij van wordt.

JE EIGEN IDEE PITCHEN
NOVU helpt mensen als Stuyver om van een idee tot een daadwerkelijk product te komen. En die kans krijgen bezoekers deze zaterdag op Paleis Soestdijk ook. Daar komt namelijk een oude caravan te staan waar mensen hun idee kunnen pitchen. "Dan gaat de deur dicht en kun je in vertrouwen praten. Wij geven vervolgens feedback op het idee en dan krijg je advies hoe je verder kan gaan", vertelt Cavelaars. En als dat idee nou inderdaad fantastisch blijkt, dan is er ook iemand van de orde van octrooigemachtigden in de buurt om te vertellen hoe je je uitvinding het beste kunt beschermen.

Wie zelf nog geen briljant idee heeft, kan ook gewoon inspiratie opdoen. Er is bijvoorbeeld de Airfryer te zien en je kunt horen waarom het beschuit van Bolletje tegenwoordig een inkeping heeft. Maar ook de Hardt Hyperloop (een soort tunnelbuis waarin mensen als buizenpost in razende vaart kunnen reizen) en de eerste elektrische F1 auto die de 24 uur van Le Mans gaat rijden, zijn er te zien. Wie interesse heeft om te gaan kijken, moet wel eerst een kaartje kopen via www.nationaleuitvindersdag.nl

Ralph Stuyver en Joris Cavelaars vertellen in UVandaag over de Nationale Uitvindersdag op Paleis Soestdijk


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -