RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren en natuurclubs in de clinch over stikstofplannen

PROVINCIE UTRECHT - Er is veel kritiek op het 'Actieplan Natuur' dat afgelopen week door natuurorganisaties is aangeboden aan de provincie Utrecht. In dat plan worden voorstellen gedaan om de stikstofproblemen op te lossen. Maar veel agrariŽrs zijn er niet blij mee.

Veehouders hebben het vooral gemunt op Natuurmonumenten. De organisatie vindt dat fosfaatrechten en vergunningsruimte moeten worden ingetrokken. Dat stuit boeren tegen de borst.

Collectief Eemland, een groep boeren die zich vooral bezighouden met de polders rond Amersfoort, hebben het contact met Natuurmonumenten 'bevroren'. Dat laten ze weten op Facebook. "We gaan er vanuit dat de Utrechtse natuurorganisaties tot een wijzer besluit komen, zodat we in de toekomst weer gezamenlijk kunnen optrekken voor een mooi natuurinclusief agrarisch Eemland."

Zuivelbedrijf FrieslandCampina werkt samen met Natuurmonumenten. De boeren zien graag dat die samenwerking ook stopt.

De stikstofplannen van de Utrechtse natuurorganisaties werden afgelopen woensdag bekendgemaakt. Zo moeten watersystemen worden hersteld om natuurgebieden robuuster te maken. Ook moet er meer zogenoemde natuurinclusieve landbouw komen: landbouw met aandacht voor biodiversiteit. Joris Hogenboom, voorzitter van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht, zei vorige week nog tegen RTV Utrecht dat boeren en natuurorganisaties in Utrecht hierin juist goed samenwerken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -