RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oudegracht kleurt oranje tegen vrouwenmishandeling: 'We willen dat mensen bewust worden hoe vaak dit gebeurt'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Het centrum van Utrecht kleurt maandagavond oranje. In het kader van Orange the World, een initiatief van de VN, worden de gevels aan de Oudegracht oranje uitgelicht en worden oranje rozen uitgedeeld. Allemaal om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. "Want dat is er nog veel te veel", zegt Christel Meijerman van vrouwenrechtenorganisatie Zonta, "en het wordt ook nog te vaak normaal gevonden. We willen dat mensen zich bewust worden hoe vaak het nog voorkomt."

Bij geweld tegen vrouwen wordt snel gedacht aan ernstige vormen als vrouwenbesnijdenis, gedwongen uithuwelijking en verkrachting. "Maar het gaat ook over andere vormen van geweld", zegt Meijerman. "Het afgelopen jaar heeft 20 procent van de vrouwen bijvoorbeeld te maken gehad met seksuele intimidatie als betasten of emotionele chantage. En volgens onderzoek van Movisie is de helft van de vrouwen in Nederland wel eens seksueel misbruikt."

"Het ergste vind ik wel hoe normaal we het eigenlijk vinden. Ik ben het zelf ook niet erg gaan vinden dat ik in de kroeg in m'n borsten werd gegrepen. Ik dacht: dit hoort er gewoon bij. Als iedereen het normaal vindt, dan vind je dat zelf ook. Terwijl het dat eigenlijk niet is."

ERVARINGSDESKUNDIGE
Sameena helpt vandaag bij het uitdelen van rozen. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van seksueel geweld. "Toen ik achttien was werd ik verliefd op een loverboy. Hij verkrachtte me, en chanteerde me daarmee. Zo ben ik in de gedwongen prostitutie geraakt."

Ze wist uit haar situatie te ontsnappen, en wil nu mensenhandel een gezicht geven door haar verhaal te delen. "Want dit probleem wordt alleen maar groter. Dankzij social media en het versturen van naaktfoto's wordt het alleen maar makkelijker voor loverboys om meiden te chanteren."

Initiatieven als Orange the World zijn volgens Sameena een goede manier om bewustzijn te creŽren. "Het geeft een signaal af aan de maatschappij: geweld an sich is niet ok, en geweld tegen vrouwen komt veel vaker voor. We moeten het met elkaar erover blijven hebben, alleen op die manier kunnen we het een halt toeroepen."

Actie tegen vrouwenmishandeling van start in Utrecht


CONCRETE GEVOLGEN
Dat grotere bewustzijn vertaalt zich ook naar concrete voorbeelden, zegt Meijerman. "Drie jaar geleden zijn deze acties in Nederland begonnen, en inmiddels zijn er al een boel gemeenten bezig met initiatieven als safe streets-campagnes. Het heeft dus zeker wel concreet effect."

Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven drukken maandagavond om half zeven op de knop voor de oranje verlichting. Naast de Oudegracht kleuren vanavond ook paleis Soestdijk en de Pauluskerk in Baarn, de Cuneratoren in Rhenen, Jagtlust in De Bilt en de drie stadskantoren in Vijfheerenlanden oranje. De kleur staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld.

"Ik was slachtoffer van een loverboy"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -